Rusi posle CG, prelaze na Sloveniju

Dodajte komentar

Ruske kompanije će učestvovati u postupku privatizacije “barem jednog” od 15 slovenačkih preduzeća koja su u većinskom vlasništvu države, najavljuju zvaničnici.

Prodaju državnih preduzeća je najavila vlada premijerke Alenke Bratušek, želeći da privuče strane investicije.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec razgovarao je sa ruskim ministrom za veze i masovne komunikacije Nikolajom Nikiforovim, a mediji prenose da su Rusima posebno zanimljivi Telekom Slovenije, aerodrom Ljubljana kao i banke.

Erjavec i Nikiforov vode mješovito rusko-slovenački komesarijat za privrednu i naučnu-tehničku saradnju, a deseto zasjedanje komesara biće održano ove godine u Moskvi.

U okviru saradnje trenutno se odvija 37 značajnih projekata koji su u različitim fazama realizacije, rekao je Erjavec nakon sastanka s Nikiforovim u dvorcu Strmol kod Ljubljane.

“Postojećim projektima sada je dodata i gradnja tekstilne fabrike u Rusiji, a riječ je o projektu vrijednom 124 miliona eura, koji bi morao biti završen do kraja 2015”, rekao je Erjavec.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je naveo da je početkom ove godine robna razmjena između Slovenije i Rusije povećana za više od dvadeset posto, a za više od trećinu je porastao i prihod slovenačkog turizma od ruskih gostiju u odnosu na 2012, prenosi portal b92.

Ruske investicije su česte na Balkanu, a ubjedljivo najvidljivije su u Crnoj Gori u kojoj je prema zvaničnim podacima samo u periodu od 2009. do 2011. godine uloženo oko 270 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *