Amerikanci se radije klade na novac nego na obveznice

Dodajte komentar

Iako su brojni analitičari očekivali da će se novac iz obvezničkih preliti u dioničke fondove to se, zasad, nije dogodilo.

Američki investitori u posljednje vrijeme su sve skloniji unovčavanju svojih obveznica.

No taj novac ne ulažu u dionice, kako bi se očekivalo, već u novčane investicione fondove, u kojima je zarada mnogo manja. Takav iznenađujući trend zapravo je posljedica straha od ulaganja u dionice, čak i uprkos tome što berzanski indeksi u SAD-u dosežu nove rekorde.

 

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Procjenjuje se da su prošlog mjeseca investitori povukli čak 43 milijarde dolara iz obvezničkih investicionih fondova. Prema Investment Company institutu, to je bio najveći mjesečni odliv ikad. Kako je istražio The Wall Street Journal, nepoželjna kretanja na tržištu dužničkih instrumenata podstaknuta su strahom da američke savezne rezerve (Fed) neće održati svoje obećanje o zadržavanju niskih kamatnih stopa. A podizanje kamata znači manje prinose  obveznica.

Mnogi posmatrači očekivali su kako će se novac povučen iz obvezničkih fondova preliti u dionice. No dogodilo se suprotno i najveću korist od njihovog odliva imali su novčani fondovi – investicioni fondovi u koje uglavnom ulažu ziheraši. Imovina takvih fondova u SAD-u rasla je četvrtu sedmicu zaredom. Prošle sedmice dodatno je porasla za 8,5 milijardi dolara na ukupno 2,6 biliona dolara. Tako su, piše WSJ, novčani fondovi, koji imaju prinose jedva nešto više od obične štednje u dolarima, raspolagali s najviše gotovine od sredine aprila.

Takva promjena naglašava ionako nesigurnu ulagačku perspektivu u vrijeme rekordno niskih kamatnih stopa i mlakog ekonomskog rasta, uz averziju prema riziku koji je nakon pada berze 2008. godine. “Pretpostavljam da većina obvezničkog novca nije spremna prihvatiti činjenicu da su dionice bolje opcija”, poručio je Julius Ridgway, investicioni savjetnik kompanije Medley Brown dodajući kako njegovi klijenti još uvijek govore o velikim gubicima na ulaganju u dionice u vrijeme krize, prenosi Poslovni portal.

“Ulagači u obveznice su mnogo manje tolerantni na potencijalni gubitak, a u sjećanju im je još uvijek 30-postotni pad dionica u jednoj godini”, kaže Ridgway. Ipak, mnogi ulagači očekuju kako će se novac iz fondova vremenom ponovo ulagati u dionice, pogotovo jer oni koji imaju velike zalihe novca i žele veću zaradu. Oni koji ulažu u novčane fondove kažu kako je to tek pauza prije nego što Dow Jonesov dosegne rekord. Procjenjuje se kako je iz američkih je investicioni fondova u junu povučeno 6,3 milijardi dolara, no kako se tržište stabilizovalo, u prve dvije nedjelje jula investitori su u njih vratili sedam milijardi dolara.
“Investitori žele da vide kontinuirani pad obveznica i rast dionica”, poručio je Robert Doll, američki dionički strateg koji upravlja s 126 milijarde dolara imovine.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *