HR: Minus u budžetu 1,5 mil. €

Dodajte komentar

Minus u budžetu Hrvatske u prvoj polovini godine dostigao 11,4 milijarde kuna (1,5 milijardi eura). To je čak milijardu i 200 više od planiranog za cijelu 2013.

Toliki manjak rezultat je oko 700 miliona kuna manje ostvarenih prihoda u odnosu na prošlu godinu, i gotovo pet milijardi kuna većih rashoda u odnosu na prvo polugodište 2012, prenosi portal Poslovni dnevnik.

U Ministarstvu finansija Hrvatske, čini se, uprkos svemu nisu zabrinuti zbog probijanja deficita, jer u drugom dijelu godine planiraju žestoko utjerivanje poreskih dugova.

Računaju da bi od 22 milijarde poreskog duga takozvanih aktivnih poreskih obveznika do kraja godine mogli utjerati barem tri milijarde kuna.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Time bi se nadomjestio jednokratni trošak sanacije zdravstva, odnosno podmirenja obaveza ustanova u zdravstvu u iznosu od 3,3 milijarde kuna.

U Ministarstvu finansija upravo taj zahvat ističu kao jedan od glavnih razloga za znatno veće budžetske izdatke u prvom polugodištu.

Osim toga, računaju i da će subvencije poljoprivrednicima u drugom dijelu godine biti daleko manje, budući da su u prvom dijelu godine te subvencije isplaćivali znatno dinamičnije, zbog čega su i povećane za 764 miliona kuna u odnosu na prošlu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *