SAD “pobijedile” Kinu, ponovo imaju najveću banku

Dodajte komentar

Industrijska i komercijalna banka Kine (ICBC) izgubila je poziciju najveće svjetske banke po tržišnoj kapitalizaciji. ICBC je predala lidersko mjesto američkoj banci Vels Fargo, pokazuju danas objavljeni podaci.

Prema procjenama Njujorške berze, na kojoj se kotira Vels Fargo, tržišna vrijednost ove američke banke je 236 milijardi dolara, dok je prema kineskim podacima, vrijednost ICBC-a procijenjena na 223 milijarde dolara, prenosi Frans pres. Šestogodišnje liderstvo ICBC-a, kao najveće svjetske banke, počelo je u julu 2007, a njena vrijednost je u novembru te godine dostigla vrhunac od 374 milijarde dolara, zahvaljujući brzoj ekspanziji kineske ekonomije.

Međutim, ICBC je svrgnut sa te pozicije 12. jula ove godine, a Vels Fargo je došao na njeno mjesto.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Ovaj zaokret dolazi u trenutku kada druga najveća svjetska ekonomija gubi zamajac, a prošlomjesečna kriza likvidnosti postavlja nove rizike pred bankarski sistem te zemlje, prenosi Kamatica.

Kineska ekonomija je u periodu april-jun, na godišnjem nivou, porasla za 7,5 odsto, što je slabije u odnosu na 7,7 odsto iz prva tri mjeseca ove godine.

U junu, manjak sredstava na kineskom medjubankarskom tržištu učinio je da, kamatne stope koje banke naplaćuju kako bi jedne drugima pozajmile novac, porastu na rekordne nivoe, podstičući zabrinutost u pogledu zdravlja kineskog finansijskog sektora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *