Ulazak Letonije u eurozonu koštaće 160 miliona dolara

Dodajte komentar

Prelazak na euro koštaće Letoniju 80 miliona lata (160 miliona dolara), rekao je danas ministar finansija te zemlje Andris Vilks.

Ta suma će biti upotrijebljena za prilagođavanje informacionih tehnologija, na pitanje komunikacija po uvođenju eura, zamjenu gotovine u regionima, dodatnu bezbjednost u filijalama Letonske pošte gdje će biti moguća zamjena valuta, za praćenje cijena i drugih ciljeva u okviru prelaska na euro.U cjelini je teško procijeniti konkretnu brojku i ima dosta spekulacija. Zemlje koje su ranije uvodile euro ta procedura je koštala pola procenta bruto domaćeg proizvoda, rekao je Vilks.

Prema toj računici, Letoniju uvođenje eura ne bi trebalo da košta više od 70 do 80 miliona lata (140 do 160 miliona dolara), prenio je Itar tas.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Letonija je u martu 2010. godine donijela rješenje o uvođenju eura od 1. januara 2014. Već krajem prošle godine zemlja je ispunila sve Mastrihtske kriterijume.

Početkom juna, Evropska komisija i Evropska centralna banka su preporučile da se Letonija primi u zonu eura početkom naredne godine. Zemlja je takođe dobila jedinstvenu podršku lidera Evropske unije i odobrenje Evropskog parlamenta, prenosi Capital.

Savjet EU na nivou ministara privrede i finansija 9. jula je zvanično objavio pristupanje Letonije zoni eura od 1. januara 2014. Letonija će biti 18. zemlja zone eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *