Najuspješnijih 100 franšiza na svijetu

Dodajte komentar

Prema listi portala FranchiseDirect.com najuspješniji franšizni sistemi i dalje dolaze iz SAD-a. Međutim, među prvih 100 sve više ima brendova iz Evrope.

Taj portal je i ove godine objavio svoju rang listu 100 najuspješnijih franšiznih sistema na svijetu (Top 100 Global Franchises 2013). Kao i prethodnih godina, na vrhu liste se čvrsto drže najpoznatiji brendovi “fast food” restorana. Prvo mjesto je zadržao Subway, najviše zahvaljujući vrtoglavoj brzini širenja mreže u poslednjih nekoliko godina. Prema poslednjim podacima, Subway se bliži broju od 40.000 restorana, i sad se već ubjedljivo nalazi ispred bivšeg svetskog broja jedan McDonald’s-a.

Vrtoglav rast broja poslovnih jedinica doživele su još neke robne marke koje su na vrhu liste. Najveće iznenađenje je 7-Eleven, trgovinski prehrambeni lanac, koji se našao na drugom mjestu. Kompanija svoju mrežu razvija uglavnom u SAD-u, Aziji i sjevernoj Evropi, a trenutno ima skoro 45.000 prodajnih mesta.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Od franšiza koje posluju u Srbiji na listi se nalaze pomenuti Mc’Donalds (3.mesto), KFC (4) i Marroit International (25), dok se na 13.mjestu nalazi trgovinski lanac Carrefour čiji se dolazak u Srbiju najavljuje 2015. godine.

Kao što se može primjetiti, svih pet najuspješnijih sistema dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dominacija franšiznih sistema američkog porijekla, međutim, nije iznenađenje. Franšizing, kao jedan od poželjnih i uspješnih modela za širenje i pokretanje posla, svoj puni razvoj doživio je upravo u Sjedinjenim Državama, a zvanični podaci pokazuju i da se 70% američke privrede zasniva – na franšiznom poslovanju.

Iako je sigurno da će nadalje i još dugo vremena franšizni sistemi sa sjevernoameričkog kontinenta biti najzastupljeniji na rang listama ovog tipa, ipak će, zahvaljujući značajnom porastu udjela franšizinga u svim ekonomijama svijeta, rasti i udio “neameričkih” kompanija koje postižu uspeh na globalnom nivou.

Mala, ali značajna promjena se već primjećuje na ovoj listi. Dok je u Top 100 franšiza 2012. ušlo samo 7 kompanija koje nisu iz SAD-a ili Kanade, ove godine ih ima 11 – rangirani su sistemi iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Španije, Australije i Japana.

Od evropskih franšiznih sistema, svoju poziciju je ojačao hotelski lanac “InterContinental Hotels Group” iz Velike Britanije – prošle godine je bio na trinaestom, ove godine na 10. mjestu. Francuski brendovi su zauzeli vrlo dobre pozicije: Europcar (12), Carrefour (13), Yves Rocher (30) i 5ásec (57), a zanimljivo je da se Carrefour i 5ásec prvi put pojavljuju na listi.

Među prvih 100 nalaze se i tri franšizna sistema iz Španije: trgovinski lanac Dia (15), No Mas Vello (84) i Naturhouse (91). Većina pomenutih franšiznih sistema uspešno posluje, ili već planira da uđe na tržišta ovog regiona, prenosi Bizlife.

FranchiseDirect.com prati oko 5.000 franšiznih sistema širom svijeta, a uspješnost koncepta procjenjuje na osnovu broja poslovnih jedinica, prihoda od prodaje, stabilnosti i rasta mreže, broja godina u franšiznom sistemu, podrške koju pruža primaocima franšize, odnosa prema životnoj sredini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *