Uspjeh NLB Montenegro banke za prvih šest mjeseci 2013.

Dodajte komentar

Nakon godine u kojoj se, uslijed zaoštrenih ekonomskih prilika na tržištu i nelikvidnosti privrede,  suočila sa problemima kvaliteta kreditnog portfelja i uredne naplate svojih potraživanja, sa jedne strane, kao i poštovanja striktnih regulatornih zahtjeva na području upravljanja kapitalom, sa druge strane, NLB Montenegrobanka se uspješno vratila u zonu pozitivnog poslovanja, uz  puni doprinos stabilnosti bankarskog sektora u Crnoj Gori, saopšteno je iz NLB Montenegrobanke.

To potvrđuju i zvanični podaci Centralne banke za 2013. godinu, na osnovu kojih NLB Montenegrobanka čini vodeću banku u segmentu kredita građana i privrede (sa učešćem na 31/05 19,80%), dok je u segmentu depozita na drugom mjestu (sa učešćem na 31/05 17,50%).

Za prvih šest mjeseci Banka bilježi neto dobit od 6,4 miliona EUR, dok su ostvareni bruto prihodi iznosa 23,1 milion EUR. Na drugoj strani, u Banci je u toku projekat povećanja troškovne efikasnosti, zahvaljujući kome su operativni troškovi smanjeni u odnosu na isti period prethodne godine za 10%, sa konačnim ciljem smanjenja nivoa troškova do kraja 2014. godine za 15%. Akcentovanjem kontrole troškova i dobrom realizacijom neto prihoda iz redovnog poslovanja, ostvaren je i dobar odnos troškova i neto zarade Banke (CIR), koji je na nivou od 49%.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Dobru likvidnost banka će nastaviti da jača finansirajući se iz domaćih izvora finansiranja, čime će nastaviti da smanjuje svoju finansijsku zavisnost od matične banke i drugih ino-kreditora.  Svi ključni pokazatelji likvidnosti to i potvrđuju, za prvih šest mjeseci bilježi se značajan rast primarnih i sekundarnih rezervi likvidnosti, dok je pokrivenost kredita depozitima nebankarskog sektora značajno  poboljšana u odnosu na početak godine.

Sa akcentom na što boljem upravljanju rizicima i kapitalom, a u skladu sa prirodom poslovanja i aktulenom situacijom na tržištu, Banka je prvenstveno fokusirana na efikasno upravljanje kreditnim i operativnim rizikom, pri čemu nije zanemareno niti upravljanje ostalim rizicima sa kojima se suočava u svakodnevnom poslovanju. Rizični portfelj Banke je pokriven sa 50,6 miliona EUR izdvojenih rezervi, što daje stepen pokrića portfelja od 11%, koji je značajno iznad prosjeka sektora.

Nakon dvije uspješno realizovane dokapitalizacije u prethodnoj godini u ukupnom iznosu od cca 41 milion EUR, prenosa dijela loših potraživanja na factoring kompaniju i proaktivnog odnosa sa klijentima u cilju ranog prepoznavanja problema u njihovom poslovanju, kapitalska adekvatnost Banke je na kraju prvog polugodišta značajno iznad propisanog zakonskog limita i iznosi 15,79%. Navedeno je proširilo prostor  za intezivniju kreditnu aktivnost, pa je privredi i građanima za prvih šest mjeseci tekuće godine plasirano cca 3.900 kredita ukupnog iznosa cca 77 miliona EUR (fizičkim licima cca 20 miliona EUR, privredi cca 57 miliona EUR). Kreditni portfelj Banke je na nivou od 380 miliona EUR, depozitna baza iznosi 352 miliona EUR, a bilansa suma 500 miliona EUR.

U skladu sa strategijom, fokus će i dalje biti kreditiranje građana, kao i pružanje finansijske podrške projektima malih i srednjih preduzeća, uz nastavak saradnje sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore, a banka će nastaviti da podržava i start-up preduzeća uz saradnju sa Business start-up centrom iz Bara. U saradnji sa Ministarstvom ekonomije, NLB Montenegrobanka je jedna od dvije banke učesnice u projektu Montesol, kroz koji se promovišu alternativni izvori energije i pruža kreditna podrška građanima i preduzetnicima za ugradnju solarnih sistema.

Brigu o korisnicima Banka nastavlja kroz uvođenje dodatnih servisa i proizvoda od kojih se posebno ističu povoljni gotovinski krediti i krediti namijenjeni penzionerima, uvođenje usluga plaćanja računa putem bankomata NLB Montenegrobanke, uspostavljanje i inteziviranje komunikacije sa klijentima putem društvenih mreža, Kontakt centra, kao i putem SMS-a,  nagradne igre za korisnike VISA kartica, kao i nuđenje mnoštva drugih povoljnosti korisnicima platnih kartica Banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *