Microsoft razočarao rezultatima

Dodajte komentar

Microsoft je u drugom tromjesečju ostvario puno lošije rezultate od očekivanih.

Microsoftova dobit u drugom tromjesečju iznosila je 4,5 milijardi dolara, ali je objavio da će izgubiti oko 900 miliona zbog loše prodaje Surface tableta.

Zbog pada prodaje personalnih računara – najdužeg u pet godina – Microsoft nije uspio ostvariti dobre rezultate s novim operativnim sistemom Windows 8. Zbog loše prodaje je kompanije prošle sedmice spustila cijene Surface tableta.

Analitičari širom svijeta se slažu da novi Windowsi 8, pa ni nadogradnja 8.1, ne mogu promijeniti situaciju na bolje, a Microsoft može zabrinjavati i činjenica da se njihov mobilni OS Windows Phone još uvijek ne može nadmetati s konkurencijom u tom segmentu.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

 

Svi se slažu kako je najbolji potez Microsofta bilo uvođenje licencnog modela, u kojem im kompanije radije plaćaju godišnju naknadu za korištenje Windowsa nego što kupuju licence s neograničenim trajanjem za svaki novi računar, a najprofitabilnije odjeljenje ekipe iz Redmonda je onaj koji proizvodi Office paket, čime stiču prednost pred Googleom i Appleom koji su jako malo investirali u proizvode koji bi predstavljali ozbiljniju konkurenciju Officeu, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *