Manjinski akcionari DKP-a dopunili tužbu

Dodajte komentar

Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata Podgorica DKP u stečaju podnijeli su 18. jula Privrednom sudu Dopunu tužbe radi poništenja tog ugovornog aranžmana o rasprodaji imovine DKP-a u stečaju, koju su, kako su istakli predstavnici, generacije stvarale duže od jednog vijeka. Istog dana Osnovnom sudu  su podnijeli Dopunu krivične prijave protiv stečajnog upravnika DKP-a u stečaju, Veselina Raičevića.

“Došli smo do novih informacija i podataka koji potvrđuju da je prilikom prodaje zemljišta i objekata DKP u stečaju preduzeću Zetagradnja- Podgorica drastično obezvrijeđena njihova cijena i kroz prikazivanje manje povšine zemljišta i objekata koji su prodati od njihovog stvarnog stanja. Uvidom u Urbanistički projektat – Industrijska zona DKP-a nedvosmisleno se može utvrditi da je površina kompleksa Duvanskog kombinata 58.000 kvadratnih metara, a Ugovorom o prodaji ovih nepokretnosti Zetagradnji je obračunato 42.565 kvadratnih metara, što znači da je faktička površina kompleksa koji je prodat Zetagradnji za 15.435 kvadratnih metara veća nego što je Ugovorom prikazana”, ističe predsjednik Udruženja Žarko Knežević.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Takođe, dodaje on, iz navedenog Urbanističkog projekta se može zaključiti da je stvarna površina postojećih objekata DKP-a koji su prodati Zetagradnji za 6.892 kvadratna metra veća od površine navedene u Ugovoru o kupoprodaji.

“Otkrivanje prethodno navedenih činjenica ukazuje da je Ugovorom o kupoprodaji, koji je inače zaključen nezakonito, na preduzeće Zetagradnja faktički, ali prikriveno, prenijeto pravo svojine i na nepokretnosti čija je vrijednost više miliona eura, jer je tržišna vrijednost 15.435 kvadratnih metara navedenog zemljišta na toj lokaciji preko tri miliona eura, a iznos naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta na čije oslobađanje će Zetagradnja ostvariti pravo i po osnovu 6.892 kvadratnih metara porušenih objekata iznosi preko milion evra”, ističu u Udruženju.

Prema riječima Kneževića, navedenim Ugovorom o kupoprodaji takođe kroz kupoprodajnu cijenu nije vrednovana postojeća komunalna infrastruktura kojom je opremljen kompleks Duvanski kombinat, kao što su: vodovna mreža, kanalizacija za atmosferske i otpadne vode, električne instalacije sa trafostanicom od 10 KW i dr. čija je vrijednost izuzetno velika.

“Dopunu krivične prijave protiv stečajnog upravnika Veselina Raičevića podnijeli smo jer je upravo on potpisnik navedenih ugovornih aranžmana, ali i zbog toga što nije preduzeo, a bio je dužan, odgovarajuće aktivnosti na zaštiti imovine DKP – AD u stečaju od nezakonitog raspolaganja od strane Vlade Crne Gore i Glavnog grada Podgorica koju su ovi učinili nezakonito raspolažući licencom – brendom za proizvodnju i promet cigareta tipa Lovćen, Point, Winsent, koji predstavljaju isključivo nematerijalnu imovinu DKP – AD u stečaju. Time se nedvosmisleno potvrđuje da kod stečajnog upravnika postoji kontinuitet namjere za rasprodaju imovine DKP u stečaju kako bi ga doveo do potpune likvidacije, ignorišući obaveze iz Plana reorganizacije DKP – AD u stečaju od 02.11.2010. godine. Zbog takvog činjenja, odnosno nečinjenja, postoji osnovana sumnja da je stečajni upravnik počinio niz krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala”, ističe Knežević.

U sklopu dopune navedene krivične prijave, Udruženje je obuhvatilo i prijavilo i predsjednika i članove Tenderske komisije za prodaju Novog DKP-a.

“Razlog je u tome što postoji osnovana sumnja da je predmetni tender za prodaju novog DKP-a prilagođen unaprijed poznatom kupcu. To se može utvrditi na osnovu tenderskih uslova da podnosilac ponude treba da ispunjava jedan od dva uslova: da posjeduje minimum trogodišnje iskustvo u oblasti duvanske industrije, odnosno agroindustrije, ili, ako ne ispunjava navedene usove, da ima godišnji poslovni prihod od minimum tri miliona eura u zadnjoj poslovnoj godini”, rekao je Knežević.

Prema njihovoj ocjeni, ovo je prvi slučaj da se prilikom privatizacije određenog privrednog subjekta ne vodi računa da kupac ima reference za vršenje odgovarajuće djelatnosti.

“Nažalost, i desilo se da kupac novog Duvanskog kombinata nema nikakvih referenci u proizvodnji duvanskih proizvoda. Ukazujući i ovim javnim saopštenjem na beskrupulozno bezakonje koje se dešava pod pokroviteljstvom vlasti, a realizuje se na ogromnu štetu cjelokupnog društva I 4.365 manjinskih akcionara DKP –AD u stečaju, ponavljamo apel ukupnoj demokratskoj javnosti i svim nadležnim institucijama u Crnoj Gori da učine nužno da se ovom bezakonju i štetnim ugovornim aranžmanima stane na put. Ovaj apel prvenstveno upućujemo Privrednom sudu u Podgorici koji vodi stečajni postupak, Državnom tužilaštvu, Upravi policije i Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore”, zaključuje Knežević, pnreosi Cdm.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *