Austrijski Vrhovni sud srušio kredit u francima

Dodajte komentar

Austrijski Vrhovni sud nedavno je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Beču kojom je ugovor jedne klijentice s bankom za kreditiranje u švajcarskim francima proglasio ništavnim.

Ugovor o kreditiranju u francima proglašen je ništavnim jer je finansijska savjetnica klijenticu nagovorila da svoj kredit iz domaće prebaci u stranu valutu, odnosno iz eura u švajcarski franak, piše Večernji list prenoseći austrijski Die Presse.

‘I banke – uprkos jasnoj nesigurnosti klijentice – u ugovoru nisu objasnile rizike’, piše Die Presse.

Lični bankar 2005. godine nagovorio je jedan bračni par da kredit iz eura prebaci u franak. Dogovoren je kredit od 155.000 eura u francima, ali je na kraju 2008. njegov iznos skočio na čak 201.000 eura. Kako se kriza produžila franak je odletio u nebo, a bankari koji su ljude uvjeravali da je izlazak iz krize samo pitanje vremena sada se počeli igrati na kartu – zastare!

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Međutim, zastara u ovom austrijskom slučaju ne dolazi u obzir. Naime, po austrijskom zakonu do zastare dolazi u roku od tri godine, ali vrijeme počinje teći tek onda kada su obje strane – i oštećeni i onaj koji je imao korist – svjesne štete. Zato profesor prava Georg Graf sa univerziteta u Salzburgu upozorava sve one koji imaju kredite u francima da više nemaju vremena za gubljenje, odnosno da odmah podnesu žalbe, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *