Gdje bankari najviše zarađuju?

Dodajte komentar

U Britaniji je u 2011. godini daleko veći broj bankara zaradio po milion eura nego što je to bio slučaj u drugim članicama Evropske unije.

Objavljujući prvi put podatke o platama bankara, Evropska bankarska agencija (EBA) navodi da je 2.436 bankara u Britaniji zaradilo po milion eura, ili čak više u 2011. godini, prenosi Rojters.

Od tog broja, 1.809 njih je zaposleno u investicionom bankarstvu, 85 u maloprodajnom bankarstvu, 182 se bavi upravljanjem aktivama, a 360 je u drugim bankarskim sektorima, navedeno je u izvještaju EBA, koji ima za cilj prikupljanje podataka u cilju izrade propisa za ograničenje bankarskih bonusa, koji će stupiti na snagu od 2014. godine.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Britanija se protivila prijedlogu da bonusi ne budu veći od godišnje plate, ali su je nadglasale preostale evropske zemlje koje vjeruju da će se na taj način spriječiti preuzimanje prevelikih rizika zarad dobijanja velikih bonusa, kao što je to bio slučaj u periodu prije izbijanja finansijske krize.

EBA, koja predlaže da plata bankara ne može biti veća od 500.000 eura godišnje, saopštila je da je samo 170 bankara u Njemačkoj imalo zaradu veću od miliona eura, zatim 162 u Francuskoj, 125 u Španiji, 96 u Italiji i 36 u Holandiji.

Osam belgijskih bankara je 2011. godine imalo godišnju zaradu veću od milion eura, saopštila je Evropska bankarska uprava.  Imena bankara nisu saopštena, osim da su četvorica od njih radila u investicionim bankama, a ostali u “drugim domenima”.

U prosjeku ova osmorica finansijskih stručnjaka, kako prenosi belgijska štampa, zaradili su 2011. na godišnjem nivou po 1,44 milion eura. Prethodne 2010. godine u Belgiji je 13 bankarskih stručnjaka imalo godišnju zaradu veću od milion eura.

U Luksemburgu je 2011. godine bilo 10 bankara sa godišnjom zaradom od preko milion eura. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *