Popović: Skandalozna otimačina imovine Novog duvanskog kombinata

Dodajte komentar

Skandalozna je činjenica da su se Vlada Crne Gore i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, načinom prodaje Novog duvanskog kombinata koji su prethodno osnovali, svrstali u subjekte koji se bave otimačinom imovine najstarijeg privrednog kolektiva u državi, ocijenila je poslanica Socijalističke narodne partije SNP Zdenka Popović.

“SNP i ovim putem upućuje poziv i javni apel ukupnoj demokratskoj javnosti i svim institucijama u Crnoj Gori, u čijoj je nadležnosti mogućnost preduzimanja mjera, da se bezakonju i štetnim ugovornim aranžmanima, kojim se krčmi imovina ovog kolektiva, stane na put. Tu prvenstveno mislimo na  Privredni sud u Podgorici koji vodi stečajni postupak, Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, ali i Državno tužilaštvo i policiju“, istakla je Popović u saopštenju dostavljenom CdM-u.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Prema njenim riječima, Vlada i Mugoša su, prodajući Novi duvanski kombinat privatnim firmama, koje nemaju nikakve veze ni iskustva u proizvodnji i preradi duvanskih proizvoda, istovremeno garantovali da će na kupca prenijeti i licencu – brend za proizvodnju cigareta  „Lovćen“, „Point“, „Winsent“ i drugi, koji i u ovom trenutku predstavljaju imovinu DKP u stečaju.

Uz skandal da su na ovaj način Vlada i gradonačelnik Glavnog grada neovlašćeno raspolagali imovinom drugog subjekta, dodatno se nameće pitanje motiva takvog postupanja. Naime, kupac Novog duvanskog kombinata ne ispunjava uslove iz Zakona o duvanu za bavljenje ovom proizvodnjom, a vlast mu, ne samo neovlašćeno, već i potpuno besplatno, prenosi pravo na proizvodnju cigareta iz proizvodnog programa DKP-a, čiji je brend ovaj kolektiv više decenija gradio na tržištu i čija je vrijednost izuzetno velika“, naglašava Popović.

Na ovo bezakonje i otimačinu, kako ističe poslanica SNP-a,  juče je i na sjednici Skupštine Glavnog grada, data saglasnost i pored snažnog protivljenja odbornika te partije.

“Prethodni primjer bezakonja u postupku privatizacije, očigledno motivisane korupcijom, i ogromne štete koje zbog takvog postupanja u vršenju službene dužnosti pojedinaca trpi cjelokupno društvo, motiv su za insistiranje SNP-a na zahtjevu da norme o nezastarijevanju krivičnih djela iz oblasti privatizacije i koruptivnih krivičnih djela, postanu dio pravnog poretka Crne Gore na čemu ćemo istrajavati i od čega nećemo odustati“, zaključuje Popović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *