Vlada usvojila Predlog zakona o platnom prometu

Dodajte komentar

Predlogom zakona o platnom prometu, koji je Vlada u četvrtak usvojila, cjelovito se uređuju nacionalne, međunarodne i prekogranične platne transakcije – saopšteno je nakon sjednice Vlade.

– S obzirom da platni sistem utiče na brzinu ekonomskih tokova, troškove i likvidnost učesnika, njegovo efikasno funkcionisanje izuzetno je značajno za jačanje povjerenja u cjelokupni finansijski sistem – navodi se u saopštenju.

Novim zakonom se, kako je pojašnjeno, stvaraju pretpostavke za unapređenje regulatornog okvira iz oblasti platnog prometa u pravcu njegovog potpunog usklađivanja sa regulativom Evropske unije, sa ciljem da se, pristupanjem Crne Gore EU, ukinu razlike između nacionalnih i prekograničnih plaćanja sa zemljama članicama Unije.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

– Predloženim odredbama precizno se definišu platne usluge i njihovi pružaoci, povećava se transparentnost pružanja usluga detaljnim propisivanjem obima informacija koje je pružalac platnih usluga dužan da prenese korisniku – navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su pojasnili da se novim zakonom obezbjeđuju i uslovi za uvođenje novih pružalaca platnih usluga – platnih institucija i institucija za elektronski novac, kao i za njihovo licenciranje i kontrolu, čime se povećava konkurencija bankama i podstiče efikasnije i jeftinije pružanje platnih usluga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *