Rusi razvijaju kvantne računare

Dodajte komentar

Računarski eksperti najavljuju da će se uskoro u Rusiji praviti kvantni kompjuteri!

Kvantni kompjuter naučnici čekaju kao čudo, jer je sposoban da računa stostruko i hiljadu puta brže od običnih kompjutera. To otvara ogromne mogućnosti u različitim sferama.Takav kompjuter pruža mogućnost meteoroloških prognoza nekoliko mjeseci unaprijed, i to 100 odsto tačno. Kvantni bit ili kubit nazivaju ne samo najmanjom jedinicom čuvanja informacije u kvantnom kompjuteru, već „srcem“ te mašine budućnosti.

Kubit je uzana petlja od metala, koja pri niskoj temperaturi postaje superprovodnik, njen prečnik je 10-20 mikrona, a na dva mjesta je rascjepljena zazorima.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Da bi kubit postao pravi matematički genije, treba ga uvesti u radno kvantno stanje.

To se postiže hlađenjem do teperature bliske apsolutnoj nuli, skoro minus 273 Celzijusova stepena, i smještanjem u slabo magnetno polje. Kubiti postoje u kvantnom stanju samo u toku milionitog dijela sekunde, ali i u tom trenutku stižu da obrade stotine operacija.

Ruski naučnici izvršili su prodor u informacionim tehnologijama. U laboratoriji univerziteta MISiS (bivšeg Moskovskog instituta čelika i mesinga) oni su probali i mjerili superprovodni kvantni bit ili kubit – kako ga nazivaju stručnjaci – osnovnu jedinicu čuvanja kvantne informacije.

Projekat, kojim rukovodi Aleksej Ustinov, dobio je fond od pet miliona dolara prilikom konkursa, koji je raspisalo Ministarstvo obrazovanja i nauke, navodi „Glas Rusije“. U okviru tog projekta na Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu MISiS nova laboratorija opskrbljena je najsavremenijom opremom, što je omogućilo organizaciju jedinstvenih eksperimenata.

Ruski naučnici planiraju eksperimente za manipulisanje kvantnim stanjem jednog, a zatim nekoliko kubita. To ih za još jedan korak približava stvaranju kompjutera budućnosti, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *