Sporazum Grčke s EU i MMF-om za još 8 milijardi eura pomoći

Dodajte komentar

Grčka se približava sporazumu s Evropskom unijom i MMF-om o smanjuju broja radnih mjesta u javnom sektoru, čime se otvara put isplati nove tranše zajma od 8,1 milijarde eura, prenosi HRT.

– Ostvaren je veliki napredak – zvanično je saopštilo grčko ministarstvo finansija nakon razgovora s povjeriocima, javlja grčka agencija ANA.

– Ostvarili smo bitne napretke. Nadam se da ćemo u ponedjeljak postići sporazum prije sastanka predstavnika eurozone – naglasio je Pol Tomsen, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda iz trojke povjerilaca uz EU i Evropsku centralnu banku (ECB).

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras rekao je da je optimista u pogledu današnjeg zaključivanja sporazuma. Stručnjaci trojke traže garancije Atine u vezi ukidanja radnih mjesta u javnom sektoru i budžetske discipline.

Sporazum povjerilaca je neophodan prije današnjeg sastanka mnistara finansija eurozone, kao preduslov za deblokiranje nove tranše od 8,1 milijardi eura, od kojih 6,3 milijarde treba da osigura EU, a ostatak MMF.

Od 2010. do sada, Grčka je dobila 240 milijardi eura međunarodne pomoći.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *