Bjelorusija: Američki dolar ima gljivice

Dodajte komentar

Vodeću svjetsku rezervnu valutu, američki dolar, razgrađuje nevidljiva gljivica, tvrdi se u napisu objavljenom u zvaničnom glasilu bjeloruskog parlamenta – Narodna gazeta.

List upozorava građane da svoju ušteđevinu ne drže u dolarima, jer navodno mogu iskrsnuti problemi ukoliko požele da zamjene oštećene novčanice u mjenjačnicama.

Isto glasilo piše da se prilikom štampanja domaće valute – rublje – popularno nazvane „zajčik“, kao i eura, koristi druga tehnologija izrade pa ne postoji opasnost da te novčane jednice dobiju „gljivično oboljenje“, prenosi Radio Glas Rusije.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Narodna banka Bjelorusije inače strogo kontroliše kurs domaće valute koja je posljednji put oštro devalvirala prema dolaru, za više od 50 odsto, prije dvije godine, dostigavši na međubankarskom tržištu nivo od bezmalo devet hiljada za „zelenu“ valutu.

Bjelorusija je nakon toga bila prinuđena, u cilju stabilizacije domaćeg deviznog tržišta i kompletnog finansijskog sistema, da zatraži kredit od MMF, u vrijednosti tri milijarde dolara, a kasnije da uzme i obiman zajam od Rusije. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *