CBCG: Došlo do povećanja rizika u privredi

Dodajte komentar

Analiza finansijske stabilnosti ukazuje da je došlo do povećanja određenih rizika u privrednom sistemu Crne Gore, koji su, pored, međunarodnog prelivanja uticaja krize, rezultat i strukturnih slabosti sistema i neadekvatne mikro i makro konkurentnosti privrede, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore CBCG.

Petnaesta, redovna sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, kojom je predsjedavao guverner CBCG Milojica Dakić, održana je danas. 

Savjet je usvojio finalni Izvještaj o realizaciji projekta „Izrada i implementacija Sistema za ocjenu i praćenje finansijske stabilnosti u Crnoj Gori”.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Rezultati ovog projekta, kreirani za potrebe adekvatnog prepoznavanja, praćenja i upravljanja rizicima u finansijskom sistemu, daju mogućnost Savjetu da na sveobuhvatan način sagleda sistemski rizik, i na toj osnovi, kreira odluke u domenu svojih nadležnosti“, ističe se u saopštenju CBCG.

U Izvještaju su, između ostalog, prezentovani dijagram finansijske stabilnosti, agregatni indeks finansijske stabilnosti, indikator „krediti prema jazu BDP-a“, regresiona analiza makroekonomskog okruženja na kreditni rizik, indeks fiskalnog stresa.

Rezultati iz ovih istraživanja će se koristiti za potrebe rada Savjeta u okviru procjenjivanja nivoa stanja finansijske stabilnosti u budućnosti.  Analiza finansijske stabilnosti ukazuje da je došlo do povećanja određenih rizika u privrednom sistemu Crne Gore, koji su, pored, međunarodnog prelivanja uticaja krize, rezultat i strukturnih slabosti sistema i neadekvatne mikro i makro konkurentnosti privrede. Takođe, u analizi je istaknuto da iako su pojedini rizici prisutni, stanje stabilnosti nije ugroženo“, ističe se u saopštenju CBCG.

Savjet je razmatrao i pitanje tekuće fiskalne stabilnosti i pitanje predloženog rebalansa budžeta za 2013. godinu sa aspekta uticaja na stanje finansijske stabilnosti u zemlji.

Savjet je zaključio da shodno činjenici da se rebalans u najvećoj mjeri odnosi na međusobne odnose KAP-a i EPCG, preporuči Skupštini Crne Gore, da omogući da se u što kraćem vremenskom periodu izađe iz neuređenih odnosa ova dva privredna subjekta, kako bi se, u narednom periodu, smanjili reputacioni rizici zemlje“, ističe se u saopštenju CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *