Direktor Vatikanske banke i njegov zamjenik podnijeli ostavke

Direktor i zamjenik direktora Vatikanske banke podnijeli ostavke nakon hapšenja italijanskog sveštenika osumnjičenog za prevaru i korupciju.

Direktor Vatikanske banke Paolo Kiprijani i njegov zamjenik Masimo Tuli podnijeli su ostavke, javio je Asošijeted pres, navodeći da je to najnoviji razvoj događaja u finansijskom skandalu koji se širi.

Rojters ističe da su čelnici banke podnijeli ostavke poslije hapšenja računovođe u vatikanskoj finansijskoj službi, biskupa Nuncija Skarana, koji je imao bliske veze sa bankom.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Monsinjor Skarano, sveštenik iz južne Italije koji je godinama radio kao računovođa u vatikanskoj finansijskoj službi, uhapšen je zbog navodnog plana da nelegalno prenese 20 miliona eura u Italiju iz Švajcarske. 

On je još prije nekoliko sedmica suspendovan sa svojih dužnosti zbog istrage koja se vodila u njegovom rodnom gradu Salernu.

U toj istrazi, Skarano je optužen da je skinuo sa računa Vatikanske banke ukupno 600.000 eura, uzimajući s vremena na vrijeme po 10.000 eura obično da bi davao prijateljima koji su njemu davali čekove.

Vatikan je saopštio da su direktor i zamjenik direktora banke, čiji je zvaničan naziv Institut za vjerske poslove (IOR – Istituto per le Opere di Religione), ponudili ostavke “u najboljem interesu tog instituta i Svete stolice”.

AP navodi da je Kiprijani, zajedno sa tadašnjim predsjednikom banke, od 2010. pod istragom u kojoj rimski tužioci istražuju navode o prekršajima italijanskih normi za borbu protiv “pranja novca”, pošto je finansijska policija zaplijenila sa vatikanskog računa u jednoj rimskoj banci 23 miliona eura.

Protiv nikog nije podnijeta optužnica, a na kraju je naloženo deblokiranje novca.

Međutim, Vatikanska banka je ostala pod nadzorom tužioca, a papa Franja je usred novih briga da je korišćena kao of-šor “poreski raj”.

Frans pres ranije danas prenio je pisanje italijanskih medija da je u petak uhapšeni zbog skandala oko Vatikanske banke računovođa u vatikanskoj finansijskoj službi, biskup Nuncio Skarano, negirao optužbe za pranje novca i korupciju.

U okviru istog slučaja zbog navodnog plana o unošenju 20 miliona eura u Italiju iz Švajcarske, uhapšeni su i agent italijanske službe bezbjednosti i jedan broker, a kako je naveo BBC dva dana prije hapšenja papa Franja saopštio je da je formirana komisija za istrage aktivnosti Vatikanske banke, na čijem je čelu kardinal Rafaele Farina. (B92)

Podijeli ovaj članak