Zbog čega je zlato izgubilo sjaj?

Cijena zlata i dalje pada, prošle sedmice pala je za dodatnih 5% te danas moguće kupiti/prodati zlato putem Admiral Marketsa po 1240$ po unci što je čak 35% manje od rekordne cijene od 1920$ po unci koja je dosegnuta 2011. godine.

Što je uzrok velikog pada cijene zlata? Zlato je investicijska klasa koja služi za zaštitu od inflacije te kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima, a u finansijskoj krizi koja je počela prije 5 godina došlo je i do nesigurnosti i do opasnosti od inflacije jer su centralne banke spustile kamatne stope praktično na nulu i uz to još štampale ogromne količine dodatnog novca.

Usred krize kada su propadale firme, banke, bankrotirale države, milioni ljudi ostajali bez posla, učesnici na finansijskim tržištima ali i mnogi pojedinci bili su uvjereni da dolazi do potpunog privrednog sloma te su smatrali da će u takvom razvoju događaja novac postati bezvrijedan pa su htjeli kapital sačuvati u zlatu koje je u kriza uvijek bilo traženo i pouzdano.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Centralne banke su krizu odlučile riješiti ubrizgavanjem ogromnih količina novca a to u pravilu dovodi do inflacije, tj. smanjivanja vrijednosti novca. To je bio dodatni razlog za kupiti zlato, jer je količina dostupnog zlata poprilično stabilna.

Zbog navedenih faktora cijena zlata je od početka 2008. do 2011. godine porasla sa 650$ na 1920$ po unci, što je rast od skoro 200%! U to vrijeme je kriza u Americi splasnula, i svi su shvatili da ipak neće doći do potpunog sloma privrede pa više nije bilo potražnje za zlatom po tako visokim cijenama te je cijena počela padati. Prije par sedmica je američka centralna banka najavila da počinje smanjivati štampanje velikih količina novca koje ubrizgava u finansijska tržišta pa sada više nema niti jednog od dva najvažnija uzroka rasta cijene zlata te cijena pada.

Do kraja ove godine bi se cijena mogla kretati u rasponu od 1100-1300$, a šanse da cijena ponovno naglo poraste na nivoe iznad 1500$ sve su manje.

Prošle sedmice je američki dolar nastavio jačati u odnosu na sve najtrgovanije valute a trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3040. Ove sedmice izlazi podatak o broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u koji će imati najveći uticaj na kretanja na tržištima ove sedmice.

Ako se ispostavi da je broj novih radnih mjesta u skladu sa očekivanjima dolar će vjerovatno nastaviti jačati u odnosu na ostale valute, a ako izađe podatak da je broj novih radnih mjesta nešto niži od očekivanja dolar bi mogao na kratko malo oslabiti te nakon toga nastaviti jačati jer je situacija u SAD-u osjetno bolja nego u Eurozoni i ostalim djelovima svijeta.

Ako dođe do privremenog odbijanja kursa, dobra ulazna cijena za prodaju eura u odnosu na dolar bila bi u zoni 1,31-1,32.

Svakodnevne analize i vijesti koje utiču na promjenu kurseva možete pratiti na ovoj stranici, a današnju tehničku analizu valutnog para GBP/USD pogledajte ovdje.

ZA BANKAR.ME

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak