Politika Feda neće pogoditi Rusiju

Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je da očekivano smanjenje Fedovog programa kupovine obveznica neće ugroziti rusku ekonomiju.

Rusko tržište je u posljednjih nekoliko nedjelja zapalo u teško stanje zajedno sa tržištima u zemljama u usponu, jer su zapadni investitori počeli da povlače sredstva zbog rastućeg rizika u tim regionima, prenosi Frans pres.Viceguverner centralne banke Rusije, Aleksej Uljukajev, izjavio je da je mjesečni odliv neto kapitala iz Rusije u maju udvostručen u odnosu na aprilske podatke i da je skoro dostigao cifru od osam milijardi dolara (šest milijardi eura).

Takve tržišne tenzije je izazvala zabrinutost da bi američka Uprava federalnih rezervi (Fed) do kraja godine mogla ukinuti program kupovine obveznica, koji je do sada stimulisao američku ekonomiju.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Ovakvi potezi Feda uticali su na povećanje povjerenja investitora i povećanje obima sredstava dostupnih za investicije u visokorizične aktive, prenosi Capital.

Međutim, ruski ministar finansija Anton Siluanov je poručio da to po Rusiju ne predstavlja rizik.

„Investitori ne plasiraju svoj novac u Rusiji, već u drugim razvijenim tržištima. Tako da bi tamo moglo biti većih problema nego u Rusiji“, prenijela je ruska novinska agencija Interfaks citirajući Siluanova.

Siluanov je govorio na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, čiji je domaćin predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Podijeli ovaj članak