Oštar pad američke valute, euro iznad 1,32 dolara

Na valutnim je tržištima prošle sedmice dolar oštro pao jer su smanjeni izgledi za zaoštravanje monetarne politike u SAD-u, dok je euro ojačao jer Evropska centralna banka nije pokazala namjeru da dodatno olabavi politiku.

Kurs eura prema američkoj valuti skočio je prošle sedmice 1,7 posto, na 1,3215 dolara, a u četvrtak se, po prvi put nakon tri mjeseca, probio i iznad nivoa od 1,3300 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je, pak, za 1,3 posto, na 128,90 jena.

I dolar je oštro pao prema japanskoj valuti, i to za 2,9 posto, na 97,55 jena. U jednom je trenutku, po prvi put nakon dva mjeseca, zaronio i ispod nivoa od 97 jena.

Dolar se našao pod pritiskom zbog slabih podataka koji pokazuju da američka privreda, doduše, raste, ali ne tako snažno da bi centralna banka mogla smanjiti podsticajne monetarne programe.

S druge strane, kurs eura u četvrtak je dobio snažan podsticaj nakon izjave predsjednika Evropske centralne banke Marija Draghija da zasad ne vidi potrebe za uvođenjem negativnih kamata na depozite komercijalnih banaka u centralnoj banci.

Dolar se ponešto oporavio tek u petak, nakon podataka da je u maju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 175.000, što ukazuje na umjereni tempo zapošljavanja u najvećoj svjetskoj privredi.

Ti podaci smatraju se izuzetno važnima jer je Fed poručio da će smanjiti svoje programe otkupa obveznica tek kada se značajnije poboljša situacija na tržištu rada.

“Moglo bi se reći da je izvještaj ‘za dlaku’ bolje nego što se očekivalo, ali mislim da će ga tržišta primiti kao povoljnu vijest. Ipak, prisutno je dosta neizvjesnosti u vezi smjera kamatnih stopa, pa je pred nama promjenjivo ljeto”, kazao je Michael Woolfolk, strateg u banci BNY Mellon.

U toj neizvjesnosti najviše je prošle sedmice ‘profitirala’ japanska valuta koju ulagači smatraju sigurnim utočištem u nesigurna vremena, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak