Bivši guverner austrijske centralne banke na čelu NO-a Hypo banke

Bivši guverner austrijske centralne banke i aktuelni predsjednik državnog bankarskog holdinga Fimbag Klaus Liebscher preuzeće položaj predsjednika nadzornog odbora  Hypo Alpe Adria Bank, objavilo je u subotu austrijsko ministarstvo finansija.

Dosadašnji predsjednik Johannes Ditz podnio je početkom ove sedmice ostavku zbog neslaganja s vladom u Beču oko koncepta restrukturiranja posrnule banke.

Libscher će preuzeti dužnost u nacionalizovanom Hypou “ponajprije kako bi se aktuelni postupak u Evropskoj uniji zbog državne pomoći priveo pozitivnom kraju stručno, ozbiljno i u zajedničkom interesu Republike Austrije i same banke”, kazala je ministarka finansija Maria Fekter.

Još u utorak Liebscher je izjavio da se ne vidi kao kandidata za dužnost predsjednika Hypovog nadzorog odbora.

Bivši predsjednik nadzornog odbora pojasnio je prilikom objave ostavke da se “ne može strateški ni sadržajno identifikovati s pojedinim tvrdnjama, činjenicama i brojkama koje su poslane u Bruxelles kao baza za pregovore”.

Ditz je upozorio da ne bi trebalo “po svaku cijenu” težiti sporazumu s evropskom upravom za zaštitu konkurencije. Prioritet bi trebali biti dobrobit preduzeća i smanjenje troškova za poreske obveznike, ustvrdio je.

Prema konceptu austrijske vlade, Hypo bi ubuduće trebao biti sveden tek na djelić one banke koju je Beč svojevremeno nacionalizovao 2009., odnosno tek na ogranke u jugoistočnoj Evropi, naglasio je.

Založio se za uspostavu ‘loše banke’ za dijelove bančine imovine koje se ne uspijeva prodati i za trenutno izdvajanje tih dijelova iz izračuna potrebe banke za dodatnim kapitalom. Time bi se mogla izbjeći još jedna dokapitalizacija, dodao je.

Beč je Bruxellesu dostavio plan restrukturiranja Hypoa prije nedjelju dana a njegove pojedinosti nisu objavljene.

Podijeli ovaj članak