Nakon nestabilnog trgovanja cijene akcija na Wall Streetu porasle

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija porasle, nakon vrlo nestabilnog trgovanja tokom kojeg je Dow Jones indeks oscilirao u rasponu od gotovo 200 bodova jer su ulagači nesigurni uoči ključnog izvještaja o zaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 80 bodova, ili 0,53 odsto, na 15.040 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,85 odsto, na 1.622 boda, a Nasdaq indeks 0,66 odsto, na 3.424 boda.

Tokom trgovanja Dow Jones indeks bio je u minusu i do 1 odsto, dok je S&P 500 u jednom trenutku, po prvi put od polovine aprila, zaronio ispod 1.604 boda, 50-dnevnog pomičnog prosjeka.

Ipak, do kraja trgovanja cijene su se akcija oporavile, pa je svih 10 sektora S&P indeksa završilo u plusu. Pritom su najviše, 1,4 odsto, porasli finansijski i zdravstveni sektor, dok je tehnološki ojačao svega 0,1 odsto.

Nesigurnost ulagača posljedica je strahovanja da će Fed zaoštriti monetarnu politiku. Od kada je njen predsjednik Ben Bernanke kazao da bi američka centralna banka na jednoj od idućih sjednica mogla smanjiti programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica, koji već dugo vremena jeftinim novcem podržavaju tržište, S&P 500 pao je 3 odsto.

No, odluka Feda zavisiće o stanju u ekonomiji, ponajviše na tržištu rada, jer je kao glavni cilj svoje podsticajne monetarne politike centralna banka postavila pad stope nezaposlenosti na 6,5 odsto.

Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje izvještaj o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljen u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u maju broj zaposlenih povećan za 170.000, malo više nego u aprilu. Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,5 odsto.

Dalji smjer tržišta zavisiće, kažu analitičari, o ovim, ali i idućim makroekonomskim podacima jer bi ekonomija, nakon dugog perioda rasta na osnovu štampanja svježeg, jeftinog novca, konačno trebala stupiti na put samoodrživog rasta.

„Nesigurnost na tržištu vlada zbog toga što je ono u fazi tranzicije iz rasta zasnovanog na povećanoj likvidnosti prema rastu zasnovanog na ekonomskim fundamentima“, kaže Michael Sheldon, strateg u kompaniji RDM Financial.

Na evropskim su berzama, pak, cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,30 odsto, na 6.336 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,19 odsto, na 8.098 bodova, a pariški CAC 0,99 odsto, na 3.814 bodova, prenosi Capital.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak