Montenegro berza bilježi veći promet, intezivno se trgovalo akcijama Telekoma

U prvih 5 mjeseci zaključno sa 07. junom 2013. godine, na Montenegroberzi je ostvaren promet u iznosu od oko 9,91 miliona eura , kroz 3.031 sklopljenih poslova, što je 11,58 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U proteklih pet dana na Montenegroberzi se odvijala intenzivnija trgovina akcijama kompanija i ostvaren je promet u iznosu od 1.358.948 miliona eura. Povećani obim trgovanja u navedenom periodu uslovljen je prvenstveno trgovinom akcijama Crnogorskog Telekoma AD, saopštila je Suzana Drinčić iz Montenegroberze, prenosi CdM.

“Ono što je interesantno spomenuti jeste da je odluka o isplati dividende Crnogorskog Telekoma, za prethodnu godinu već donešena, a cijena akcija i dalje raste i u protekloj nedelji akcije su se trgovale u intervalu od 3,20 eura do 3,50 eura po akciji. Samo u proteklih pet dana sa akcijama Crnogorskog Telekoma je ostvaren promet u iznosu od 1.131.798, kroz 67 sklopljenih poslova”, istakla je Drinčić.

Prema njenim riječima, do sada su na Montenegroberzi uglavnom imali situaciju da nakon što se održi Skupština akcionara i donese odluka o isplati dividende, cijene akcija tih kompanija obično dožive korekciju naniže.

“Kod Crnogorskog Telekoma to nije slučaj i prosječna vrijednost akcija je u protekloj nedelji zabilježila rast od 9,48 odsto. Pored činjenice da je Crnogorski Telekom jedno od najreprezentativnijih akcionarskih društava u Crnoj Gori, kako po finansijskim pokazateljima tako i berzanskim indikatorima, razlog rasta cijene je informacija koja je objavljena na održanoj Skupštini akcionara, da će ta kompanija u naredne tri godine isplaćivati dividendu ne manju od 0,40 eura po akciji, što znači da je na trenutnu tržišnu cijenu godišnji prinos skoro 12 odsto”, objašnjava ona.

Pored Crnogorskog Telekoma, dodaje Drinčić, u protekloj nedelji se intenzivnije trgovalo i drugim kompanijama, čije se akcije kotiraju na A listi Berzanske kotacije : 13 jul Plantaže AD, Crnogorskog Elektroprenosnog sistema AD, akcijama nekih kompanija koje se kotiraju na B listi, kao što je Zetatransa AD , čija je, dodaje, prosječna cijena akcije u protekloj nedelji zabilježila rast vrijednosti od 7,11 odsto kao i sa Jugopetrolom AD Kotor čije se akcije kotiraju na Slobodnom tržištu i sa kojima ostvaren promet u iznosu od oko 79.000 eura.

“Povećano interesovanje za kompanije koje se kotiraju na Berzanskoj kotaciji pored najavljenog održavanja Skupština akcionara i Odluka o isplati dividende, je činjenica da se A i B lista Berzanske kotacije sastoji od najboljih i najreprezentativnijih kompanija koje privlače veliku pažnju domaćih i inostranih investitora. Na osnovu ostvarenog prometa, cijene akcija, ovo je još jedan dokaz da kompanije koje se nalazena A listi Berzanske kotacije, zbog svih uslova koje moraju ispunjavati da bi se kotirale na ovom prestižnom segmentu i razvijene korporativne kulture, investitorima daje veću sigurnost za ulaganje “, pojašnjava ona.

Zaključak je, ističe Drinčić, da te kompanije imaju veću likvidnost kao i da se njihova vrijednost može mnogo lakše i bolje procijeniti i uporediti sa trenutnom tržišnom cijenom.

“Samim tim sasvim je očekivano da za kupovinu tih akcija postoji mnogo veći broj zainteresovanih lica. Stoga bi i interes i cilj ostalih crnogorskih kompanija trebao biti da jednog dana dostignu nivo korporativne kulture i poslovanja da mogu ispuniti uslove potrebne za kotiranje na Montenegroberzi”, ističe Drinčić.

Prema njenim riječima, u prvih 5 mjeseci zaključno sa 07. junom 2013. godine, na Montenegroberzi je ostvaren promet u iznosu od oko 9,91 miliona eura , kroz 3.031 sklopljenih poslova. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, promet je zabilježio rast vrijednosti od  11,58  odsto.

“Index MONEX 20 je u odnosu na početak godine zabilježio pad vrijednosti  u iznosu od 1,94 odsto, dok je  u odnosu na isti period prethodne godine zabilježio rast vrijednosti od 10,11 odsto i danas se našao na nivou od 9.658,42 poena”, zaključuje Drinčić.

Podijeli ovaj članak