KAP evropskoj interkonekciji duguje oko 3, 5 miliona eura

Količina struje koju je utrošio Kombinat aluminijuma Podgorica iz evropske interkonekcije je na nivou od 100 hiljada megavat sati odnosno oko 3 ipo miliona eura, saznaje Antena M u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu CGES.

Nakon što je juče iz Brisela stigao ultimatum da Crna Gora mora da vrati struju koju je Kombinat aluminijuma neovlašćeno preuzimao iz evropske interkonekcije, radio Antena M u CGES-u saznaje da je to na nivou oko 100 hiljada megavata ili 3,5 miliona eura. Kako je pojašnjeno , budući da postoji zimska i ljetnja tarifa nešto manji dio te energije trebalo bi da se vrati odmah, a više od polovine u septembru.

Neovlašćena količina koja je preuzeta iz evropske interkonekcije, kako su juče zaključili Briselski Komitet za operativno upravljanje  i Evropska  mreža operatora prenosnih sistema  trebalo bi da joj se vrati od ponedjeljka 10. juna.

A da nabavi i vrati  struju, dužan je onaj ko je i napravio debalans u sistemu- Kombinat aluminijuma, jer u slučaju da crnogorski sistem ne bude imao mogućnost vraćanja kompenzacionog programa do preciziranog roka, sve elektroenergetske transakcije na teritoriji Crne Gore – uvoz, izvoz i tranzit, biće blokirani, što će gotovo sigurno dovesti do privremenog prekida u napajanju električnom energijom svih potrošača u Crnoj Gori.

KAP dakle duguje oko 35 eura po megavat satu , a preuzeo je oko 100 hiljada iz evropske interkonekcije. Poređenja radi, prosječan račun crnogorskih građana u aprilu ove godine bio je oko 34 eura.

Predrag Boljević iz Centra za zaštitu potrošača CEZAP nada se da građani od sljedeće sedmice neće ostati bez struje. Ipak, iznenađen je što  rješenja za KAP još nema, pa ga, kako kaže ne bi čudilo da na kraju svi ispaštamo zbog ruskog CEAC-a.

“Ovo je napokon preuzeo onaj ko može da sredi, koji je moćan, koji će vrlo brzo to moći da riješi, znači Evropa nije spremna da za  račun naše Vlade snabdijeva KAP, a mi ćemo na šterike kako su i  naši stari ”, rekao je on radiju Antena M.

Rusi su dakle na potezu. Izvršni direktor KAP-a Jurij Moisejev na konferenciji za novinare u aprilu nije ulio sigurnost, jer je bio više nego jasan da zbog smanjenog obima proizvodnje novca za struju nemaju.

“Od 1. oktobra 2012. Elektroprivreda nam ne isporučuje struju i još ne znamo ko nam isporučuje energiju ni po kojoj cijeni”, rekao je tada Moisejev.

Sad  se zna odakle je bila energija, a i koliki je dug.

Šta Rusi namjeravaju, ovaj podgorički medij je pokušao da sazna u KAP-u , ali komentar na cijelu situaciju nijesu uspjeli da dobiju.

Iz Ministarstva ekonomije upozoravaju da  bi se pod hitno trebalo dogovoriti o načinu vraćanja struje.

“Vlada CG očekuje da će elektroenergetski subjekti i  KAP intenzivno tražiti rješenje kako bi se do ponedjeljka definisao način vraćanja novousaglašenog kompenzacionog programa po osnovu neovlašćeno preuzete energije iz interkonekcije. Na taj način bi se izbjegla  blokada elektroenergetskih transakcija na teritoriji Crne Gore. Podsjećamo i da se zaključcima Komiteta naglašava da, po metodologiji za sistemske usluge koju je odobrila Regulatorna agencija za energetiku RAE, CGES nema pravo da kupi ovu energiju, već strana koja je napravila debalans u sistemu – KAP, koji je dužan da nabavi i vrati iste količine”, istakla je portparol Draženka Bećirović

Prema njenim riječima, Vlada i dalje traži rješenje kako se KAP ne bi ugasio.

“U međuvremenu Vlada  intenzivno radi na usaglašavanju modela za dugoročno snabdijevanje električnom energijom Kombinata aluminijuma, na osnovu zaključaka Skupštine Crne Gore, čime bi se izbjeglo isključenje KAP-a sa mreže”, istakla je ona.

U slučaju da se ne nađe redovni snabdjevač Kombinata aluminijuma, Crnogorski elektroprenosni sistem će biti prinuđen da po isteku tronedjeljnog perioda i dogovora sa EPCG  odnosno nakon 13. juna isključi fabriku sa mreže.

CGES će to uraditi na način što će podesiti podfrekventnu zaštitu prema KAP-u i na taj način onemogućiti fabriku da preuzima električnu energiju i dalje narušava osnovne parametre rada cijele evropske interkonekcije, a čime se nanosi šteta korisnicima prenosne mreže.

Briselski Komitet zaključio je i da će ukoliko se situacija ne riješi pozvati svih 40 članica da pokrenu odštetni zahtjev protiv CGES-a, čija pojedinačna vrijednost može dostići i do pet miliona eura.

I na kraju  pitanje koje se nameće – Da li će Kombinat aluminijuma uspjeti da ispliva iz svih problema  ili će ga sačekati scenario mostarskog giganta koji zbog mjesečnih gubitaka od pet miliona čeka gašenje, a oko  900 radnika ostaje bez posla i to već  17. juna.

CdM.me, Antena M

Podijeli ovaj članak