Šta nikako ne smijete da govorite kolegama

Radno mjesto je skoro uvijek sredina u kojoj su pomiješani različiti ljudi, odnosno gdje svako ima drugačije stavove i ubjeđenja.

Upravo iz ovih razloga neke od stvari nikada ne smijete reći kolegama, posebno kada je riječ o osjetljivim temama poput religije i politike.

1. Ne otkrivajte svoje lične podatke

Uprkos činjenici da sa kolegama provodimo najviše vremena i da sa nekim od njih postanemo i veoma bliski, ipak pripazite kome šta govorite, jer nikad se ne zna kako tu informaciju mogu kasnije da upotrebe.

2. Pitanja religije

Bez obzira na vaše religijsko opredjeljenje, vjerovanje u Boga ili nevjerovanje, nikada nemojte javno da iznosite stavove vezane za religiju upravo zbog škakljivosti teme, jer se možda nekom kolegi i zamjerite, a da toga niste ni svjesni.

3. Politika

Još jedna goruća tema za izbjegavanje je svakako javno iznošenje političkih stavova. Koliko god da ste dobri sa kolegama i mislite da dijelite ista ili slična ubjeđenja, tek kada se potegne neki razgovor o politici možete uvidjeti koliko vam se stavovi zapravo razilaze.

4. Hvalisanje

Ovo bi svakako trebalo da izbjegavate, jer time ne samo što stvarate pogrešnu sliku o sebi, već možete i izazvati zavist kod kolega, a to vam nikako ne treba.

5. „Vidite šta sam sve kupila“

Sasvim je normalno da prokomentarišete šta ste kupili kolegama s posla, ali konstantno hvalisanje nije baš najbolje, jer može da izazove dozu sumnje kada su finansije i visina plate u pitanju.

6. Stalno negodovanje povodom posla

Svi koji rade su na jednom mjestu isključivo zbog jednog razloga, a to je posao. Ako se konstantno žalite kako mnogo radite i kako imate mnogo posla, stvorićete otpor kod drugih, jer niko nije tu došao da se igra, već da radi isto što i vi, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak