Britanske banke otpustile 189.000 ljudi

Dodajte komentar

Do kraja ove godine će broj zaposlenih otpuštenih iz četiri najveće banke u Velikoj Britaniji iznositi 189.000, uprkos najvećoj nezaposlenosti u devet godina, piše Bloomberg. Moguća su i dodatna otpuštanja.

Broj zaposlenih u Royal Bank of Scotland, HSBC-u, Lloydsu i Barclaysu će na kraju ove godine iznositi 606 hiljada. To je 25% manje nego u pretkriznoj 2008 i najmanje od 2004.

Kompanije su pod pritiskom ulagača da smanje fiksne troškove, jer prihodi, posebno od investicionog bankarstva, padaju zbog dužničke krize u eurozoni. Ove četiri banke su u prošloj godini ostvarile prihode od 108 milijardi funti (164 milijarde dolara), što je 13% manje nego godinu dana ranije. Odnos troškova u poređenju s prihodima je porastao.

Ukupni troškovi na zaposlene, što uključuje plate, bonuse i penzije tih banaka pali su prošle godine za 1% na oko 37 milijardi funti u poređenju s 2008., nakon što je Barclays preuzeo sjevernoameričko poslovanje Lehman Brothersa. 2004. su ti troškovi iznosili oko 25 milijardi funti.

“Smanjenje broja zaposlenih ima tri uzroka: ekonomski pad, lošiji prihodi investicijskog bankarstva i smanjivanje troškova za plate, kako bi se ugodilo željama dioničara”, kaže Ismail Erturk, viši predavač na Mančesterskoj poslovnoj školi.

Bankama bi bilo bolje da uče zaposlene komunicirati s klijentima kako bi bolje znali objasniti proizvode koje nude, kaže Erturk. Tako bi izbjegli skupe skandale, poput onog s osiguranjima za kredite. Banke su za naknade oštećenima izdvojile više od 13 milijardi funti.

Smanjenju broja zaposlenih pridonijela je i prodaja imovine, čime su radnici prebačeni u druge kompanije. Bilanse četiri banke su zbog prodaje imovine smanjene za 1,7 bilion funti od 2008.

HSBC, najveća evropska banka je prodajom ili zatvaranjem 52 poslovna objekta smanjila troškove za 4 milijarde dolara, a najavili su rezanje troškova za dodatne 3 milijarde u iduće tri godine. Banka je od 2008. pa do kraja ove godine otpustila 59.000 ljudi, a najavili su da bi do kraja 2016. mogli otpustiti još 14.000 zaposlenih.

RBS, najveća britanska banka u državnom vlasništvu, će od paketa državne pomoći koji je dobila 2008, do kraja ove godine otpustiti 78.000 ljudi. Uz to, prodaje imovinu i zatvara poslovnice, kako bi nagnala državu da smanji 81-postotni udio u banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *