Svjetska banka sugeriše Vladi: Prodajte Elektroprivredu

Dodajte komentar

Svjetska banka sugeriše crnogorskoj vladi da bi za dugoročno rješavanje problema u sektoru energetike bilo najbolje da potpuno privatizuje Elektroprivredu Crne Gore. To je prva relevantna organizacija koja je predložila prodaju državne EPCG, pišu Dnevne novine.

“Za dugoročno rješavanje problema birokratske neefikasnosti, političkog upliva i umrtvljenog rasta elektroenergetske ponude u Crnoj Gori možda je potrebna radikalna strukturna promjena-potpuna privatizacija, u kojoj Vlada odustaje od većinskog vlasništva u EPCG i ograničava svoju ulogu na formulisanje nacionalne energetske politike i sprovođenje djelotvornog regulatornog režima”, navodi se u izvještaju Crna Gora priprema za prosperitet, u koji su Dnevne novine imale uvid.

U izvješaju se dodaje da postoje čvrsti pokazatelji koji ukazuju na to da je politizacija javnih elektroenergetskih preduzeća nesumnjivo predstavljala najpresudniju “determinantu” loših poslovnih rezultata.

“Investicije koje pokreću podsticaji sa tržišta, a ne birokratske preference imaju tendenciju i da bolje služe javnom interesu”, ocijenili su iz Svjetske banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *