Šeikovi ljudi 1. jula uzimaju Jat?

Dodajte komentar

Ukoliko sve bude kako je planirano, očekuje se da avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, 1. jula, preuzme upravljanje “Jat airways”, piše Politka.

Kako navodi list, čelnici “Etihad”-a očekuju da do 15. juna Vlada Srbije donese odluku o ponudi koju će poslati i da potom preuzmu upravljanje novom kompanijom u kojoj bi oni imali 49 odsto vlasništva, a država Srbija 51 procenat.

Sagovornik Politike koji je uključen u pregovore sa “Etihadom”, kaže da će država Srbija preuzeti dugove “Jata” (oko 170 miliona eura) a plan “Etihada” je da novi “Jat” već 2014. bude profitabilan, a da 2015. godinu završi sa zaradom od oko 25 miliona eura.

Jedna od ključnih stvari u zaključivanju ugovora o strateškom partnerstvu sa “Etihadom” jeste i rešavanje spora koji “Jat”, odnosno država kao njegov sadašnji vlasnik, ima sa “Air bus”-om, još od 1998.

Osim problema sa  “Air bus”-om, moraće da se rješava i problem viška zaposlenih koje “Jat” ima. Na socijalni program, prijavilo se svega oko 90 od 1.243 zaposlenih. Procjena je da “Jatu” trenutno ne treba više od 600 ljudi, pa će, kako piše Politika, u prvoj fazi broj zaposlenih biti smanjen na 800.

“Etihad” je prepoznao “Jat” kao jedinog potencijalnog igrača od Minhena do Istanbula, jer je “Austrijan airlines” dio “Lufthanze”. U svim drugim državama avio-kompanije veoma loše stoje, pred stečajem su ili ih neke i nemaju, poput Makedonije.

Cijela priča o saradnji sa “Etihadom” počela je nakon posjete naše državne delegacije Ujedinjenim Arapskim Emiratima u februaru ove godine, što je rezultiralo posjetom uprave “Etihada” Beogradu prije nešto više od mjesec dana. “Jat” je bio ponuđen na prodaju više puta u toku nekoliko prethodnih godina, ali se na tendere niko nije javio.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *