Nakon nestabilnog trgovanja na Wall Streetu cijene pale

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija blago pale, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, jer su ulagače pokolebali slabi ekonomski podaci iz Kine i mogućnost smanjenja podsticajnih monetarnih programa Feda.

Dow Jones oslabio je 12 bodova, ili 0,08 odsto, na 15.294 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 odsto, na 1.650 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 odsto, na 3.459 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su akcija oštro pale, nakon podatka o padu industrijske aktivnosti u Kini, po prvi put nakon sedam mjeseci. Ulagače je uznemirio i oštar pad, za više od 7 odsto, tokijskog Nikkei indeksa, što je bio njegov najveći dnevni pad u posljednje dvije godine.

No, dobre vijesti iz američke ekonomije podstakle su polovinom sastanka rast cijena akcija, pa su se berzovni indeksi našli u pozitivnom području.

Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošle sedmice više nego što se očekivalo, što ukazuje na postupan oporavak tržišta rada. Rast prodaje novih kuća pokazao je, pak, da jača i tržište nekretnina. No, industrijska aktivnost u SAD-u oslabila je u maju drugi mjesec zaredom.

„Ulagači i dalje smatraju svaki pad cijena dobrom prilikom za kupovinu, pa su se nakon oštrog pada ujutro akcije oporavile. U ovom okruženju s rekordno niskim kamatama ulagači baš i nemaju puno alternativa za investiranje“, objašnjava Alan Lancz, predsjednik kompanije Alan B. Lanz & Associates.

Među najvećim je dobitnicama juče bila akcija Hewlett-Packarda, s rastom cijene za 17 odsto, jer je taj tehnološki div povećao procjene za ovu godinu, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata u prvom kvartalu.

Ipak, do kraja sastanka berzovni su indeksi ponovno uronili u negativno područje jer ulagače brine što će biti kada američka centralna banka počne smanjivati svoje podsticajne monetarne programe.

Programima otkupa državnih i hipotekarnih obveznica Fed mjesečno na finansijska tržišta ulijeva 85 milijardi dolara, pa je pitanje kako će ulagači reagovati kada se ti programi smanje, a potom i sasvim ukinu. A to se vrijeme, čini se, bliži.

„Mislim da se ne radi toliko o iznosima za kupovinu obveznica, koliko o sigurnosti koju ulagačima pruža saznanje da je Fed tu, prisutan na tržištima. Jednom, kada centralna banka istupi s tržišta, ulagači će morati prihvatiti činjenicu da Feda više nema i da tržište mora stati na vlastite noge“, objašnjava Uri Landesman, predsjednik kompanije Platinum Partners.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obim trgovanja drugi dan zaredom. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 7 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim od početka godine iznosi 6,4 milijarde.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,10 odsto, na 6.696 bodova, a za toliko je pao i frankfurtski DAX, zaronivši na 8.351 bod. Pariški CAC skliznuo je 2,07 odsto, na 3.967 bodova, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *