Svjetska banka podržala mjere za smanjenje budžetskog deficita

Dodajte komentar

Ministar finansija dr Radoje Žugić sa saradnicima primio je danas delegaciju Svjetske banke, koju je predvodila Elen Goldestain, direktorka Svjetske banke za zemlje Jugoistočne Evrope. Gospođa Goldstein je dužnost direktorke preuzela 1. februara tekuće godine i ovo je njena prva posjeta Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva finnsija.

Ministar Žugić upoznao je predstavnike Svjetske banke sa aktuelnom ekonomskom i fiskalnom situacijom u Crnoj Gori, a razmijenjena su i mišljenja o mjerama fiskalnog prilagođavanja koje sprovodi Ministarstvo finansija. Predstavnici Svjetske banke izrazili su punu podršku ove institucije implementaciji mjera usmjerenih na smanjenje budžetskog deficita i, time, snaženje fiskalnih pozicija Crne Gore. Zajednički je prepoznata potreba da se ove politike nastave i u narednom periodu, kako bi se ojačale javne finansije i povećala konkurentnost crnogorske privrede.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima na pripremi razvojnog zajma (PEDPL – Public Expenditures Development Policy Loan), kao i o spremnosti Svjetske banke da pruži finansijsku i tehničku podršku Ministarstvu finansija u cilju jačanja IT kapaciteta poreske administracije i unapređenja sistema za praćenje javnog duga.

Posjeta delegacije Svjetske banke znači produbljivanje partnerskog odnosa i podršku crnogorskoj vladi u implementaciji politika koje znače obezbijeđivanje fiskalne i finansijske održivosti, zaključeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *