Stanovi u Francuskoj precijenjeni, u Španiji cijene u slobodnom padu

Dodajte komentar

Stanovi u Francuskoj najprecijenjeniji su u Evropi u odnosu na prihode domaćinstava, pokazalo je najnovije istraživanje lista Ekonomist. Istraživanje pokazuje da su zakupnine stanova u Francuskoj precijenjene za 39 odsto, a cijene po kvadratu za stanove u prodaji za 34 odsto.

U Velikoj Britaniji, na primer, zakupnine su precijenjene za 19 odsto, u Španiji za 15 odsto.

Od početka hipotekarne krize, 2007, cijene stanova su u većini evropskih zemalja opale, u Španiji za 26,5 odsto, u Holandiji za 16,5, u Velikoj Britaniji za 11,4 odsto, dok su u Francuskoj, u istom periodu, skočile za 1,1 odsto.

Ukratko, prema Ekonomistu, postoji pravi balon nekretnina u Francuskoj, mada, ako se vjeruje francuskim agencijama za nekretnine, on nije blizu pucanja. Nakon smanjenja od 1,9 odsto prošle godine, cijene nekretnina ne bi trebalo da padnu za više od tri odsto u ovoj godini.

Francuska nije jedina zemlja u svijetu koju balon nekretnina ne zabrinjava pretjerano. U Kanadi su zakupnine precijenjene za čak 73 odsto, a cijene po kvadratu za 32 odsto. Hongkong je takođe u zabrinjavajućoj situaciji, sa precijenjenim zakupninama za 81 odsto, i sa povećanjem cijena nekretnina za 109 odsto, od kraja 2007. Analiza Ekonomista pokazuje da je tokom poslednje godine cijena kuća najviše porasla u Hongkongu – za 24,5 odsto.

Račun za jednu prosečnu kuću u Velikoj Britaniji, danas, podmirio bi čak 16 takvih stambenih jedinica prije tačno 18 godina.

Prosječan Japanac, s druge strane, danas će za dom izdvojiti svega 32 odsto više nego davne 1975. godine.

Naznaka oporavka, međutim, još nema u Španiji, jer su cijene kvadrata i dalje u minusu i to za 7,7 odsto.

U krizom pogođenoj eurozoni, španski slobodni pad će se nastaviti. Stambena tržišta su u padu širom južne Evrope, naročito u Italiji i agonija nije više ograničena samo na periferiju eurozone. Početne cijene brzo padaju u Holandiji.

Značajan izuzetak i dalje je Njemačka, koja je izbjegla veliki stambeni “bum” prije finansijske krize. Cijene nekretnina će u njoj nastaviti da rastu.

Tržišta nekretnina su uglavnom jaka u zemljama u razvoju. Cijene su porasle Južnoj Africi, za 11,1 odsto, u Brazilu za 12,8 odsto i Indiji za 10,7 odsto. U Kini je rast – 3,3 odsto.

Tržište nekretnina u Kanadi je ocijenjeno kao prilično ranjivo. Prodaja kuća u martu je bila 15 odsto manja nego prošle godine i svega 15 odsto Kanađana razmišlja o kupovini kuće tokom naredne dvije godine. Lane ih je čak 27 odsto razmišljalo o novom domu.

Nasuprot tome, rast cijena kuća u SAD za 9,3 odsto, zasnovan je na stabilnim osnovama, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *