Promjene u vrhu banaka u Srbiji

Dodajte komentar

Vladimir Čupić, sadašnji prvi čovjek Hypo-Alpe-Adria banke u Srbiji, od prvog juna biti najvjerovatnije predsjednik Izvršnog odbora domaće AIK banke, pišu Novosti.

Naime, kako Novosti nezvanično saznaju, na skupštini ove domaće banke, čije je sjedište u Nišu, zakazane za 30. maj, Čupić će biti predložen za prvog čovjeka AIK banke, koja po kapitalu zauzima treće mjesto u Srbiji. Ova domaća banka ima veoma veliki broj akcionara, a najveći su Grčka poljoprivredna banka, koja se utopila u Pireus banku sa 20,86 odsto učešća, zatim “Sunoko” iz Novog Sada, čiji je vlasnik Miodrag Kostić sa 9,21 odsto učešća i Unikredit banka sa 0,02 odsto kapitala. 

AIK Banka A. D. Niš je srpska banka koja posluje više od 25 godina i svrstava se u red vodećih banaka u našoj zemlji. Do sada je najviše radila sa privredom i državnim preduzećima, a odnedavno više posluje i sa stanovništvom.

Tako je novo radno mjesto u AIK našao i Dejan Tešić, nekada veoma uticajan u Banci Inteza.

S druge strane, Hypo grupa je stavljena na prodaju i namerava da se povuče iz velikog broja zemalja jugoistočne Evrope, ali ne i iz Srbije i Crne Gore. Za kupovinu Hypo banke zasad je pismo o zainteresovanosti uputila Erste banka, ali nije dala i ponudu. Cio postupak ide sporo i tek na jesen bi moglo da se očekuje da će doći do pregovora i završetka posla.

Analitičari smatraju da će do tada mnogo zaposlenih otići iz Hypo banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *