Rusija: Partija Žirinovskog želi da zabrani dolar

Dodajte komentar

Partija kontroverznog političara Vladimira Žirinovskog predložiće uskoro Dumi da se postepeno zabrani korišćenje dolara na teritoriji Rusije.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Mihail Degtarjev napravio je projekt zakona o zabrani upotrebe američke valute, o kojem bi trebalo da se izjasni ruski parlament.

Iako veliki broj poslanika u Dumi skeptički gleda na budućnost tog zakona, pristalice Vladimira Žirinovskog smatraju da ga treba što prije prihvatiti. Ako zakon bude prihvaćen u naredne dvije godine građani Rusije bi mogli da prodaju svoje dolare ili da ih zamjene u drugu valutu. Poslije toga bi oni kod kojih bi se našli dolari ostajali bez njih, jer bi bili konfiskovani u korist federalnog budžeta.

Predlagač tog zakona Mihail Degtarjev (32) objašnjava da je dolar zbog lošeg stanja američke ekonomije pred krahom, pa zato treba zaštititi ruske građane od mogućeg velikog pada vrijednosti “zelenih”. Degtarjev predviđa da će 2017. godine dolar konačno propasti, pa predlaže da se građani na vrijeme opredjele za neku drugu valutu.

– Ako američki državni dug bude rastao, dolar će krahirati sigurno najkasnije do 2017. godine. Oni koji u Rusiji budu imali dolare biće prevareni kao kad su devedesetih godina postojale finansijske piramide – objašnjava Degtarjev, koji je po obrazovanju magistar aerokosmonautike. Doduše ima i diplomu ekonomskog fakulteta, ali ne spada u red ekonomskih stručnjaka.

U ruskom parlamentu mnogi sumnjaju da se zakonom o zabrani upotrebe dolara može povećati autoritet rublje i da će ubuduće većina građana odlučiti da štedi u nacionalnoj a ne u stranoj valuti. Predstavnici Jedinstvene Rusije, vladajuće ruske partije, bez čije podrške takav zakon ne može da prođe u Dumi, smatraju prijedlog Degtarjeva populističkim i sumnjaju u njegovu efikasnost.

Uostalom, Rusija mnogo novca zarađuje od prodaje nafte, a svi ugovori, po tradiciji, u toj sferi se potpisuju u dolarima. Kako god, sa predloženim zakonom ili bez njega, istisnuti dolar iz Rusije će biti vratiti teško.

Devizne rezerve
Rusija sada ima više od 520 milijardi dolara zlatno deviznih rezervi. Uvažavajući pravilo da je “opasno držati sva jaja u jednoj korpi”, rusko rukovodstvo je odavno odlučilo da rezerve ima u raznim valutama. Ta ruska proporcija izgleda ovako: 40 odsto rezervi su u eurima, 40 odsto u dolarima, a 20 odsto u ostalim valutama.

Inače, za 1 dolar se sada dobijaju 31,2 rublje, a za euro 40,7 rublja. Novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *