EPCG: Građani duguju preko 120 miliona

Dodajte komentar

Crnogorski građani duguju Elektroprivredi za struju oko 126 miliona eura, a u prosjeku najveći dug od 700 eura imaju Nikšićani, saopšteno je Portalu RTCG iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG. Iz EPCG poručuju da će u narednom periodu intezivirati isključenja neredovnih platiša.

Dug prema Elektroprivredi ima ukupno 223.000 domaćinstava. Njihov prosječan dug iznosi oko 400 eura.

“Prosječan dug po domaćinstvu je najveći u nikšićkoj opštini i prelazi iznos od 700 eura. Nakon Nikšića, najveći prosječan dug za električnu energiju imaju domaćinstva u Podgorici i na Cetinju 600 eura, najniži prosječan dug za električnu energiju imaju domaćinstva u Tivtu 90 eura i Pljevljima 104 eura”, saopšteno je iz EPCG.

U EPCG kažu da dugovi opterećuju i ugrožavaju njihovo poslovanje, jer im je osnovni izvor prihoda upravo naplata utrošene električne energije.

Kažu da je naplata dugovanja za električnu energiju složen problem, sa kojim se suočava ne samo Crna Gora već, generalno, zemlje pogođene tranzicijom.

“Osnova problema naplate je neizgrađena svijest da je električna energije roba kao i svaka druga, i da se potrošeno mora platiti kako bi se obezbijedilo stabilno napajanje. Moramo da posjetimo da je naša država uvoznik električne energije te stoga neredovni potrošači opterećuju funkcionisanje komapnije i usporavaju održavanje i modernizaciju mreže, što je naša obaveza i prema redovnim potrošačima”, navodi se odgovorima EPCG.

Zbog toga će, kako navode u EPCG u narednom periodu znatno intezivirati isključenja neredovnih platiša.

“Svjesni smo činjenice da postoji dio populacije koji mora biti podržan subvencijama, ali socijalna politika je nadležnost relevantnih državnih organa, a EPCG sprovodi u djelo njihove odluke. Razumijevanja za kupce koji su stvarno u stanju socijalne potrebe EPCG će imati, ali ne i za one koji imaju novca, ali zbog loših navika ne izmiruju svoja dugovanja po osnovu utrošene električne energije”, poručuju iz EPCG.

Potrošačima koji ne plaćaju redovno račune EPCG nudi otplatu duga na najviše 18 mjesečnih rata, uz neophodno učešće od 30 odsto.

“Na ovaj način, EPCG praktično beskamatno kreditira svoje kupce. Oko 10.000 kupaca trenutno svoj dug izmiruje na ovaj način”, saopšteno nam je iz EPCG.

Oko 120 hiljada potrošača redovno plaća račune za struju, od toga su njih 104.000 članovi Zlatnog tima EPCG.

„Svi članovi Zlatnog tima na svojim računima imaju popust od 10 odsto, a koriste i razne druge povoljnosti. Oko 16.000 redovnih platiša, koji nijesu članovi Zlatnog tima, dobijaju popust na svojim računima od pet odsto“, poručili su iz EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *