Wall Street: Indeks S&P juri prema rekordu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks dostigao novi rekordni nivo, ponajviše zahvaljujući rastu cijena akcija tehnoloških kompanija pred kraj trgovanja.

Dow Jones ojačao je 35 bodova, ili 0,24 odsto, na 15.118 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,43 odsto, na 1.633 boda, a Nasdaq indeks 0,80 odsto, na 3.436 bodova.

Nakon pada cijena dan prije, juče se trgovalo oprezno. Većinu dana indeksi su stagnirali da bi cijene akcija porasle tek pred kraj trgovanja.

Nasdaq je predvodio uspon, zahvaljujući rastu cijene akcija Googlea za 1 odsto, što je pozitivno uticalo i na S&P 500.

Veće dobitke ostvarilo je još nekoliko tehnoloških kompanija, čime je amortizovan pad cijena akcija u energetskom sektoru.

Zbog pada cijena nafte, S&P indeks energetskog sektora skliznuo je 0,5 odsto, pri čemu je akcija Exxon Mobila pojeftinila 1 odsto.

Juče nije bilo makroekonomskih podataka ili vijesti iz kompanija koje bi mogle osjetnije pokrenuti tržište, a dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se sigurnosti koju im pruža labava monetarna politika američkog Feda i niza drugih centralnih banaka u svijetu.

No, pitanje je, kažu analitičari, može li se uspon cijena nastaviti samo na osnovu monetarne politike.

„Mislim da će biti teško nadmašiti ove nivoe kratkoročno. Nema baš puno pozitivnih pokretača da bi se uspon nastavio, a manje-više sve dobre vijesti već su ugrađene u tržište“, kaže Natalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management.

Kao što je to uobičajeno u posljednje vrijeme, rast cijena ostvaren je uz nevelik obim trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 5,7 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

U cijeloj ovoj sedmici Dow Jones ojačao je 1 odsto, dok je S&P 500 porastao 1,2, a Nasdaq indeks 1,7 odsto.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,49 odsto, na 6.624 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 odsto, na 8.278 bodova, novi najviši nivo u istoriji, a pariški CAC 0,64 odsto, na 3.953 boda.

capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *