MANS: Vlada Deripaski oprostila 300 miliona eura na časnu riječ

Dodajte komentar

Vlada je sa ruskim vlasnicima Kombinata aluminijuma Podgorica potpisala ugovor o poravnanju, kojim ih je pomogla sa oko 300 miliona eura prije nego što je Komisija za kontrolu državne pomoći uopšte bila odobrila pomoć za tu fabriku, saopštili su iz Istraživačkog centra MANS-a, prenosi Dan.

Ugovor o poravnanju predstavnici Vlade Mila Đukanovića i CEAC-a, kojeg kontroliše Oleg Deripaska, potpisali su 16. novembra2009. godine, dok je Komisija za kontrolu državne pomoći rješenje kojim odobrava podršku za KAP donijela osam dana kasnije, 24. novembra precizirali su iz MANS-a.

U vrijeme potpisivanja ugovora sa Rusima niko od njenih predstavnika nije javno negodovao i obavijestio građane da pomoć za KAP još nije odobrena naveli su iz MANS-a i dodali da je paket državne pomoći KAP-u bio vrijedan oko 300 miliona eura, a obuhvagio je i izdavanje državnih garancija od 135 miliona.

Državna revizorska institucija, kazali su iz MANS-a, nedavno je utvrdila da su garancije izdate nezakonito, jer nijesu imale dovoljno pokriće i dage su bez procjene mogućih posljedica na budžet.

Prema dokumentima MANS-u, tadašnje Ministarstvo za ekonomski razvoj, na čijem je čelu bio Branimir Gvozdenović, komisiji je 9. novembra dostavilo zahtjev za dodjelu državne pomoći KAP-u, dok je pozitivna odluka donijeta za dvije sedmice. ministarstvo je u dokumentu, kojim je tražilo pomoć za KAP, navelo da je „preuzimanje obaveze za garanciju kreditnog zaduženja od 135 miliona eura za restrukturiranje, motivisano značajem koji KAP sa Rudnicima boksita i zavisnim društvima ima u ekonomskom sistemu Crne Gore”. Ministarstvo je tvrdilo da „KAP učestvuje sa oko 20 odsto u poslovanju dva velika sistema Luke Bar i Željeznice, aznačajanje poslovni partner za još stoginak firmi, dok izvoz aluminijuma čini oko 45 odsto izvoza Crne Gore”, te da ,davanjem garancije država štiti svoj ekonomski interes”.

„Zanimljivo je da tadašnje Gvozdenovićevo ministarstvo ne navodi niti jednu od tih navodnih stotinak crnogorskih firmi, kojima je KAP „značajan poslovni partner”. Takođe, opšte je poznato da ruski vlasnici odavno aluminijum izvoze preko Luke Ploče u Hrvatskoj, a ne Luke Bar, kao i da ne koriste usluge robnog prevoza crnogorske Željeznice. To potvrđuju finansijski iskazi Željezničkog prevoza u kojima se više ne prikazuje prihod od usluga robnog prevoza“, istakli su iz MANS-a.

Naveli su da je, objašnjavajući dalje finansijsko stanje KAP-a, ministarstvo istaklo da je akumulirani gubitak kompanije krajem 2008. godine iznosio preko 284 miliona eura, tvrdeći da razloge treba tražiti u svjetskoj ekonomskoj krizi. MANS je ranije otkrio da su Rusi, kroz obezvređivanje imovine fabrike, fingirati finansije kako bi prikazali gubitke, dok su istovremeno iz firme izvlačili profit.

Pored toga subvencije za struju i manji broj radnika bili su ključni zahtjevi Rusa, koje su ispostavili Vladi neposredno nakon preuzimanja fabrike 2005. godine.

„To je pokazala nedavno objavljena prepiska ruskih vlasnika i Vlade, koja nedvosmisleno potvrđuje način na koji su je Rusi ucjenjivali da bi obezbijedili nastavak subvencija za struju i nakon 2009. godine, te prepolovili broj zaposlenih. Vlada je Rusima ugovorom o poravnanju ispunila ove zahtjeve“, zaključili su iz MANS-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *