Indeks Tokijske berze najviši za pet godina

Dodajte komentar

Glavni japanski berzanski indeks Nikei porastao je 416,06 poena ili 2,93 odsto i zaključen je na najvišoj vrijednosti od januara 2008. godine, od 14.607,54 poena.

Indeks tokijske berze Nikei odražava cijene akcija 225 vodećih japanskih kompanija, prenijele su agencije. Najobuhvatniji indeks Topiks, koji pokazuje kretanje akcija svih kompanija u elitnoj prvoj sekciji berze, porastao je za 28,77 poena (2,43 odsto) i dostigao je 1.207,41 poen.

Akcije većine učesnika u trgovanju su zabilježile rast cijena, a među njima su i automobilska kompanija Tojota i proizvođač elektronike Soni. Nagli rast pokazatelja na Tokijskoj berzi je u vezi i sa osjetnim slabljenjem kursa jena prema stranim valutama, koji odgovara japanskim izvoznicima.

Jutros je dolar prvi put za posljednje četiri godine premašio psihološku granicu od 100 jena pa se američkom valutom trgovalo na nivou od 100,96 jena, što je za 2,10 jena više nego juče. Optimizmu tokijskih investitora doprinijeli su i novi podaci o američkom tržištu rada, koji su bolji nego što se očekivalo. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *