Problem nezaposlenosti u Evropi neće sam nestati

Dodajte komentar

Evropski političari počinju shvatati da je hronično visoka nezaposlenost problem koji moraju početi rješavati, a ne nešto što će se riješiti samo od sebe kada se ekonomija počne oporavljati.

U poređenju sa SAD, gdje je tržište rada ključna odrednica ekonomske politike, evropske vlasti pasivnije su po pitanju podsticaja zapošljavanja, prenijeli su portali.

Međutim, s obzirom na to da visoka nezaposlenost postaje sve veći problem, posebno u zemljama eurozone poput Španije i Italije, retorika evropskih zvaničnika lagano se mijenja.

Sekretar Evropske komisije za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je prošle sedmice prilikom predstavljanja prognoza za evropske ekonomije da će EU učiniti „sve što je potrebno“ da bi riješili problem nezaposlenosti.

U ranijim nastupima Ren je smanjenje nezaposlenosti uglavnom spominjao kao nešto što će doći samo od sebe, kada se sprovedu bolne reforme.

U martu je stopa nezaposlenosti u eurozoni dostigla rekordnih 12,1 odsto, a bez posla je u tom bloku bilo više od 19 miliona građana. S obzirom na produbljivanje recesije, očekuje se dalji rast nezaposlenosti, prenose agencije.

S druge strane, u SAD je u aprilu broj zaposlenih snažno porastao, dok je stopa nezaposlenosti pala sa 7,6 na 7,5 odsto, najniži nivo od kraja 2008. godine.

– U nekom trenutku evropski političari će morati promijeniti taktiku, a možda stopa nezaposlenosti od 12,1 odsto pokazuje da je sada pravo vrijeme za to – kaže profesor ekonomije na Univerzitetu Dartmut i bivši zvaničnik Benk of Ingland David Blenčflauer.

Mjere

– Uvijek postoje mjere koje vlasti mogu poduzeti kako bi se pokrenulo tržište rada. Problem je što je kriza duboka, pa je jasno da evropski zvaničnici ne mogu u kratkom roku postići značajnije rezultate. Ne postoji brzo rješenje tog problema – rekao je glavni ekonomista u kompaniji „Investek“ Filip Šo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *