RBS za godinu dana ‘spremna za privatizaciju’

Dodajte komentar

Predsjednik Royal Bank of Scotland (RBS), Sir Philip Hampton, izjavio je će ta banka iduće godine biti sprema na povratak u privatni sektor, piše BBC.

U video saopštenju postavljenom na stranicama banke Hampton kaže da očekuje da vlada počne prodavati dionice od sredine 2014.

Saopštenje je objavio u sklopu objave poslovnih rezultata. RBS je u prvom tromjesečju ostvario dobit prije oporezivanja od 826 miliona funti.

Banka je prošle godine poslovala s gubitkom i to u iznosu od 1,5 milijardi funti u prvom i 2,2 milijarde u posljednjem tromjesečju.

Gubici povezani s lošim kreditima smanjeni su za 26% na 1 milijardu funti, a imovina koja nije povezana sa osnovnom djelatnošću smanjena je za 79% kroz restrukturiranje.

Objavili su i skroman rast kredita poreduzećima, koji su u posmatranom razdoblju iznosili ukupno 13,2 milijarde funti, od čega je na mala i srednja preduzeća otpalo 7,8 milijardi.

Hampton je rezultate opisao kao “naše najbolje kvartalno ostvarenje u posljednje vrijeme“, koje otvara vrata povratku u privatni sektor.

To mi moglo značiti i povrat za dioničare. Vlada je 2008. uložila desetine miliona funti kako bi banku spasila od propasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *