Kako je papa jednim ‘tweetom’ razljutio velike korporacije

Dodajte komentar

U svom je posljednjem tweetu papa Franjo poslao poruku svim nezaposlenima poručujući im kako je u mislima s njima te iskoristo priliku da ukaže na pohlepu korporacija kojima je profit ispred svega, javlja NBCNews.

Moje se misli okreću svima onima koji su nezaposleni, često kao posljedica egocentričnog razmišljanja vođenog profitom pod bilo koju cijenu“, objavio je papa na svom računu na Twitteru.

Iako je nekadašnji južnoamerički jezuit poznat po isposničkom životnom stilu, njegova je poruka putem novih medija ipak izazvala veliku pažnju.

Upitan za komentar papine poruke, predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi oprezno je izjavio “Vrlo smo frustirani”!

Teolozi tvrde kako je papina poruka usklađena s učenjima crkve. “Motiv zarade ne smije biti neobuzdan, nekontrolisan i neprovjeren. On mora doprinositi opštem dobru”, izjavio je Thomas Groome, bostonski profesor teologije, prenosi poslovni.hr.

Ipak, nisu svi kometari na papin tweet bili pozitivni. Među odgovorima je bilo i onih poput “… a što je s prihodima koje je Vatikan ostvario prošle godine?”.

Da nezaposlenost širom svijeta i dalje raste, pokazuje i podatak časopisa Economist koji je nedavno zaključio kako je broj mladih ljudi bez posla u cijelom svijetu gotovo jednak ukupnoj populaciji SAD-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *