Radnici nikšićkih Rudnika boksita već dvije noći zatvoreni u jami

Dodajte komentar

Prije tri godine napušteno rudarsko okno Biočki stan na Seocima u nikšićkoj Župi od petka veče ponovo je „oživjelo“.  Dvadesetak rudara spuštilo se u urušenu jamu ne da bi radili, već kao i njihove kolege koju godinu ranije, da pokušaju izboriti isplatu zarada i pokretanje proizvodnje, piše Pobjeda.

Nakon noći provedene u utrobi zemlje juče su dvojica rudara na kratko izašla pred novinare i stotinjak radnika Boksita okupljenih u znak podrške ispred spuštene rampe upravne zgrade na Seocima, koju čuva privatno obezbjeđenje.

Propali višemjesečni pregovori o oživljavanju rudokopa u kojima je proizvodnja odlukom vlasnika ruskog CEAK-a zamrla još u novembru 2011. godine, zatim dug od sedam plata i uzaludno čekanje na Vladinu pozajmicu od 320.000 eura, kako tvrde sindikalci i rudari, natjerali su ih na treće zatvaranje u jamu Biočki stan.

Razlog zašto su se odlučili na takav potez saopštila su rudari i sindikalni predstavnici Ratko Bašović i Dragan Dubljević, koji su na kratko izašli iz jame, gdje su se sa dvadesetak kolega zatvorili, odlučni da ne izađu do ispunjenja zahtjeva – isplate svih sedam zaostalih zarada i hitno pokretanje proizvodnje.

– Očekivali smo pomoć Vlade da bi pokrenuli proizvodnju i počeli isplatu makar dijela od sedam zaostalih zarada. Natjerali su nas u jamu da rizikujemo živote i zato sada tražimo isplatu svih zarada i početak rada. Uslovi u jami, koja nije radila tri godine su očajni. Nalazimo se u donjoj radionici, jer je gornja puna vode i napravilo se vještačko jezero. Istrajaćemo i u takvim uslovima i svima dokazati da Rudnik može da radi, a garancija su potpisani ugovori o prodaji rude – poručio je Bašović.

I njegov kolega Dragan Dubljević smatra da je „silazak radnika sramota za svu Crnu Goru, jer je neshvatljivo da i pored sklopljenih ugovora na takav način moraju da se bore za svoja prava“.

– Imali smo na desetine sastanaka u Vladi. Uvjeravali su nas da će proizvodnja u Boksitima biti nastavljena. Prevareni smo i ništa nam drugo nije preostalo. U jami je vlaga ogromna i morali smo svu noć stajati, jer je voda do koljena. Jama je urušena na pojedinim mjestima i morali smo se provlačiti. Bezbjednost nam je ugrožena, od opreme imamo samo kuvalo na plin za kafu, podmetač i vreću za spavanje, a od hrane dva hljeba i deset čoka – ispričao je Dubljević.

Radnik Sektora tunelogradnje Miloš Jokić sa dvojicom kolega došao je iz Berana gdje su Boksiti angažovani na tunelu Tifran. Poručio je da podržavaju rudare i da će im se priključiti u jami.

– Koliko će nas ući zavisi od količine opreme. Silazak u napuštenu, davno zatvorenu jamu i boravak u nemogućim uslovima ravan je samoubistvu. Sramota je šta država radi od 300 radnika Boksita. Nijesmo ovo očekivali od Vlade, za koju je 320.000 pozajmice neznatno, a nama bi puno značilo. Imamo potpisan jedan ugovor o prodaji rude, a ostali su na pomolu, ali država nije imala sluha za preduzeće i radnike – smatra Jokić.

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je da su dugotrajni pregovori kao i ranije završili zatvaranjem u jamu Biočki stan. Prema njegovim riječima, zbog „neozbiljnosti i pogrešnih odluka Vlade radnici Boksita opredijelili za ovu tešku odluku“.

– Bio je to iznuđen korak, jer su naše egzistencije i opstanak Rudnika u pitanju. Tražili smo samo pozajmicu od 320.000 eura, uz garanciju potpisanim ugovorom vrijednim 600.000. Nije nam jasno kome ne odgovara da Boksiti rade. Ko je taj koji ne želi da se mjesečno u opštinu sliva oko pola miliona eura i ne želi da opravda 70 miliona uloženih u rekonstrukciju željeznice Nikšić – Podgorica. Ko god bio, neozbiljan je i čovjek i političar. Sinoć kasno kontaktirali smo predstavnika Vlade u Odboru direktora Boksita Predraga Stamatovića, koji nije uopšte htio ni da komentariše razlog odbijanja pozajmice.

Saznaćemo u ponedjeljak ili utorak o kome se radi i javno ga prozvati da povuče odluke donesene na štetu radnika i rudnika. Umjesto da je Vlada pristala na pozajmicu od 320.000 eura sada će ih naš zahtjev koštati skoro dva miliona, jer tražimo svih sedam zaostalih zarada – rekao je Bojanović.

Ispričao je da je sinoć izvršni direktor Rudnika boksita Milorad Đurović pokušao na sve moguće načine da ubijedi radnike da se ne zatvaraju u jamu.

– Morali smo, jer smo zaista bili strpljivi da za pregovaračkim stolom riješimo probleme, ali nije uspjelo, ne našom krivicom – ocijenio je Bojanović.

Antrfile: Žal za Dakom

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović poručio je u ime rudara da „neće proći pokušaj da na mala vrata uvedu nekoga u Boksite“.

– Ukoliko neko želi da preuzme preduzeće, mora ponuditi bolje uslove, nego kompanija Neksan prošle godine. Želimo da ostanu svi radnici, normalnu proizvodnju, kao i isplatu svih zarada i dugovanja – rekao je Bojanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *