Gdje čuvati novac: Australija je nova Švajcarska

Dodajte komentar

Nakon što je Švajcarska počela da odaje imena klijenata u nacionalnim bankama, Australija bi mogla da postne novo finansijsko utočište, piše Biznis insjader.

Ne treba navoditi previše argumenata kako bi se istaklo da je Švajcarska najpovoljnije mjesto za čuvanje novca. To je zemlja koja je čvrsto održavala svoju valutu, i suvereno i sigurno postupala s kapitalom koji se nalazi u njenim bankama.

Međutim, taj dugo održavani visoki ugled je poslednjih godina počeo da blijedi, prije svega zato što su banke počele u javnost da iznose imena vlasnika računa, što je neminovno dovelo do povlačenja kapitala.

U navodno “očajničkoj potrazi“ za finansijskim utočištem samo nekolicina zemalja dolazi u obzir, smatra Biznis insajder, a Australija je na vrhu liste. Za početak, zemlja je iz makro perspektive u znatno boljoj formi nego većina zapadnih zemalja.

Istina, posljednjih godina budžetski deficit je porastao, ali javni dug Australije iznosi manje od 30 odsto BDP-a, debelo ispod prosjeka u primjera radi Francuskoj ili SAD. Poput kanadskog dolara i australijski je tzv. “robna valuta“ što znači da zemlja najviše zavisi od izvoza sirovina.

Uz to Australija je, za razliku od Kanade koja je vezana za SAD, naslonjena na rastuće azijske ekonomije.

Australija takođe ne štampa novac u onoj mjeri u kojoj to radi ostatak ugroženog zapadnog sveta. Bilans Australijske centralne banke pokazuje znatno veću stabilnost posljednjih godina nego američka. Zatim, kamate su više nego u Evropi i SAD, te samo za gotovinske depozite iznose preko četiri odsto godišnje.

tportal.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *