Veliki investicioni potencijal jadranske regije

Dodajte komentar

Jadranska regija jedna je od potentnijih u Evropi za investicije u različite sektore, među kojima se posebno izdvajaju turizam i hotelijerstvo, energetika te komercijalne nekretnine, a bez razvojnih investicionih projekata ta će regija nastaviti zaostajati za zemljama EU-a.

Čulo se to na drugom po redu međunarodnom sajmu investicija i komercijalnih nekretnina Rexpo Adriatic 2013 koji se u organizaciji kompanije Expositum održao prošle sedmice, a okupio je oko 700 hrvatskih i inostranih učesnika.

Investicije u hotelijerstvo i turizam u regiji bile su teme i prvih panela održanih u sklopu tog sajma, pri čemu je Gisela Loidolt iz austrijske konzultantske kompanije PKF istakla velike potencijale za investicije u tom segmentu. Tome u prilog idu i podaci te kompanije da je u cijeloj regiji odnosno u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovinu te na Kosovu ukupno 2605 hotela s ukupno blizu 148 hiljada kreveta, što je definitivno, kako je kazala, malo u odnosu na mogućnosti tih zemalja.

Hrvatska je s 926 hotela i 76 hiljada kreveta na prvom mjestu, ali je zanimljivo da na drugom mjestu slijedi puno manja Slovenija koja, po podacima PKF-a, ima 648 hotela s 22 hiljade kreveta.

Treća je Srbija za koju trenutno među hotelskim lancima i investitorima vlada najveće zanimanje zbog relativno povoljnijih uslova za investiranje nego na primjer u Hrvatskoj, a sve se više otvara i Albanija, kazala je Loidolt.

To je potvrdila i predstavnica austrijske kompanije Michaeler&Partner iz Falkensteiner Grupacije koja je kazala da se ta grupacija nakon otvaranja dva hotela i resorta na Punta Skali kod Zadra okrenula Beogradu i Srbiji gdje su već otvorili dva hotela, a planiraju još. Potencijal za ulaganja u svim tim zemljama osim u hotele su i marine, a kako bi se zadržala održivost i zaštitilo more i okolina neki investitori smatraju da su najbolje rješenje mobilni pontoni/mostovi za vezove, prenosi Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *