U utorak skupštinska rasprava o KAP-u

Dodajte komentar

Sjednica parlamenta na kojoj će biti raspravljano o rješavanju problema u Kombinatu aluminijuma biće održana u utorak, kazao je Pobjedi predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović.

Prema njegovim riječima, taj datum je dogovoren na prošloj sjednici kolegijuma.

Poslanici bi u utorak trebalo da razmatraju predlog zaključaka Odbora za ekonomiju, odnosno Socijalističke narodne partije koje je to skupštinsko tijelo prihvatilo.

Zaključci Odbora, između ostalog, podrazumijevaju kontinuitet rada KAP-a, odgovoran odnos prema zaposlenima, reviziju dugova koju bi uradila Državna revizorska institucija i rješavanje pitanja iz dužničko-povjerilačkih odnosa sa Elektroprivredom Crne Gore.

Na plenumu bi trebalo da bude razmatran i predlog ruskog vlasnika u KAP-u, Centralno-evropske aluminijumske kompanije, da na Vladu CG odmah besplatno prenese 29,3 odsto akcija koje ima u fabrici.

Od 120 miliona eura koliko KAP duguje VT banci, En plus grupi i CEAC-u, Rusi potražuju 40 miliona. Preostalih 80 miliona eura duga otpisuju ukoliko KAP 40 miliona uplati odmah.

Ukoliko se KAP odluči za opciju da novac uplati u periodu od četiri i po godine, CEAC i En plus grupa će 80 miliona eura, koliko im KAP duguje, pretvoriti u akcijski kapital i te dionice su takođe spremni da za jedan euro prenesu na Vladu nakon isplate 40 miliona, uz solidarno jemstvo.

Vladin predlog zaključaka ranije je odbio skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Damjanović je ranije rekao Pobjedi da poslanici mogu podnositi i nove predloge do dana održavanja Skupštine o KAP-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *