G20 poziva globalnu zajednicu da ukine bankarske tajne

Dodajte komentar

Grupa 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu (G20) pozvala je u petak na globalno usvajanje standarda za razmjenu bankarskih podataka, u okviru nastojanja da se izbori sa utajom poreza i bankarskim tajnama.

Grupa 20 je saopštila da snažno podržava sve zemlje u potpisivanju sporazuma o automatskoj razmjeni bankarskih informacija, prenosi Frans pres.

„Potrebno je da više bude urađeno po pitanju međunarodnog izbjegavanja plaćanja poreza, a naročito u pogledu poreskih oaza“, navedeno je u saopštenju G20 na marginama proljećnog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Grupa je zatražila od svih zemalja da prihvate Multilateralnu konvenciju o zajedničkoj administrativnoj saradnji u poreskim pitanjima, što je nacrt sporazuma za razmjenu bankarskih podataka.

Krajnji cilj ovog poteza je da banke automatski obavještavaju zemlju o računima njenih državljana, slično načinu na koji američki propis FACTA zahtjeva informacije o računima američkih državljana u inostranstvu.

„Vrata ka okončanju tajnovitosti bankarskih podataka su otvorena. To je nešto što je izuzetno važno“, izjavio je francuski ministar finansija Pjer Moskovisi.

„Prisutan je nezaustavljiv korak ka evropskom propisu FACTA“, dodao je Moskovisi, piše Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *