Vlada i Svjetska banka pregovaraju o kreditu od 50 miliona dolara

Dodajte komentar

Predstavnici crnogorskog ministarstva finansija razgovaraju sa predstavnicima Svjetske banke SB o ekonomskom rastu Crne Gore i o kreditnom aranžmanu od 50 miliona dolara.

Delegacija Svjetske banke ovih dana boravi u Crnoj Gori, a danas razgovaraju sa resornim ministrom Radojem Žugićem o crnogorskoj ekonomiji, prenosi CDM.

“U okviru te posjete organizovano je više sastanaka predstavnika Svjetske banke  u Ministarstvu finansija sa ministrom Radojem Žugićem i njegovim pomoćnicima. Na sastancima razmijenjuju mišljenja oko ukupne ekonomske i finansijske situacije u Crnoj Gori te o iznalaženju politike čija bi implementacija doprinijela oporavku i rastu crnogorske ekonomije”, rekla je radiju Antena M portparol ministarstva  finansija Marija Radenović.

Radenović je saopštila  da će razgovarati o kreditu od 50 miliona dolara koji bi našoj Vladi poslužio za finansiranje javnih rashoda.

“Glavna tema je i nastavak saranje između SB i Vlade Crne Gore kako bi pripremili razvojni zajam tzv. DPL kredita koji bi Crnoj Gori bio dat pod vrlo povoljnim uslovima”, pojasnila je ona.

Taj kreditni aranžman, međutim, mogao bi da bude doveden u pitanje.

Jer, iako je bilo planirano da za osam mjeseci sprovedu preko 400 preporuka,  ministarstva nijesu ispunila ni polovinu. Tačnije u 2012. ispunjeno je 192 preporuke, a većina ih je odgođena za 2013. i 2014.godinu.

Vlada, sa svega 44  odsto ispunjenih preporuka iz tzv. “Giljotine propisa”, nije zadovoljna pa je zato još ranije naložila svim ministarstvima da što prije završe taj posao.

Podsjetimo Ministarstvo održivog razvoja realizovalo je svega 14 preporuka, odnosno 15 odsto, dok je najviše preporuka realizovalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja 87 ili 79 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *