U HTP Onogoštu se nadaju otvaranju hotela za ljetnju sezonu

Dodajte komentar

Da li će predstojeću ljetnu turističku sezonu nikšićki HTP „Onogošt“ dočekati sa zatvorenim objektima, prvi put od svog osnivanja, zavisiće od ishoda oglasa za prodaju imovine koji se završava 16. aprila. Preduzeće je u stečaju od sredine 2009. godine, a od marta se sprovodi klasični stečaj koji je u oktobru rezultirao zatvaranjem hotela u Sutomoru i Risnu.

Pogubna upravljačka politika podgoričkog HLT fonda, tvrdili su zaposleni, osim propadanja i rasprodaje imovine dovela je i do prekida njihovog radnog angažmana početkom ove godine, nakon čega su im isplaćene otpremnine od po 5.600 eura. Istog mjeseca stečajna uprava je zvanično zatvorila i hotel „Onogošt“ u Nikšiću. Stečajni upravnik HTP-a Dragan Smolović za „Dan“ je kazao da postoji mogućnost otvaranja nekog od objekta na primorju, ali za to još nema interesovanja.

– Hoteli su spremni za otvaranje. Neophodno je, međutim, da neko ponudi plan rada i da se izjasne povjerioci, pa da Privredni sud donese odluku. To može da bude bilo ko, pa i država, samo da plan rada ne ide na štetu stečajne mase. Do sada nije bilo interesovanja, ali još nije kasno – kazao je Smolović.

Tri hotela HTP-a, po jedan u Nikšiću, Sutomoru i Risnu, ukupno imaju oko 800 kreveta, od čega je 530 na primorju. Zatvoreni hotel „Teuta“ u Risnu, na samoj obali mora, raspolaže sa 256 ležaja, restoranom, bazenom i banket salom. Sličnih kapaciteta je i hotel „Nikšić“ u Sutomoru u kojem su 274 ležaja u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Po kapacitetima ne zaostaje ni „Onogošt“ u Nikšiću. Ti objekti, kao i kafana u Šavniku, nedavno su po deveti put ponuđeni na prodaju po početnoj cijeni od 13,8 miliona eura. U odnosu na prvi objavljeni oglas vrijednost „Onogoštove“ imovine na tekućem tenderu smanjena je za 23,2 miliona.

– Ima zainteresovanih koji pregledaju dokumentaciju, međutim, još nema nijedne prijave za učešće na javnom nadmetanju 19. aprila – rekao je on.

Dug preduzeća u stečajnoj masi je oko tri miliona, a 82 radnika od toga potražuje jedanaest plata, tople obroke, regrese, zimnice i druge naknade do uvođenja klasičnog stečaja. Po radniku taj dug se kreće od 2.000 do 5.000 eura. Bivši radnici traže povezivanje staža za nekoliko mjeseci 2011. i prošle godine, kao i razlike na plate koje su za upola manje primali lani od oktobra do decembra.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *