Okreće se: Iz Njemačke odlaze u Tursku

Dodajte komentar

Djeca i unučad turskih gastarbajtera sve češće, nakon obuke ili karijere u Njemačkoj, odlaze u Tursku.

Oni tamo, naime, vide bolje izglede za poslovanje. A i turska vlada nastoji privući dobro obrazovanu radnu snagu.

Mnoge njemačke Turke privlači domovina njihovih roditelja, djedova i baka. Prema podacima njemačkog Zavoda za statistiku, u 2011. godini je iz Turske u Njemačku došlo nešto manje od 31.000 ljudi, dok je u istom razdoblju 33.000 ljudi iz Njemačke otišlo u Tursku. Taj trend traje od 2006. i ne prekida se.Jedan od glavnih razloga je privredni napredak Turske i samim tim i veća mogućnost zapošljavanja. Turski ministar industrije Nihat Ergun prilikom nedavne posjete Berlinu hvalio je uslove poslovanja u Turskoj i pozivao dobro obrazovane stručnjake.

“Njemačka bi trebalo da u Tursku pošalje stručnu radnu snagu, a ne obrnuto.” Turski ministar je naglasio da su dobrodošli ne samo oni turskog porijekla, nego i Njemci, prenosi b92.net.

Turski premijer Erdogan planira od svoje zemlje da napravi jednu od najvećih svjetskih ekonomija, a to bi trebalo prema prognozama biti ostvareno najkasnije do 2023. godine.

Turska je 2011. imala ekonomski rast od 8,5 posto. Posebno brzo raste turski građevinski i energetski sektor. Ali, zbog lošeg ekonomskog stanja u Evropskoj uniji “2013. će biti kritična godina za Tursku”, kaže Sinan Ulgen, predsjednik Centra za ekonomske i spoljnopolitičke studije u Istanbulu.

Upravo u ekonomski teškim vremenima turska radna snaga iz Njemačke igra važnu ulogu, naglašava Ulgen. “Turska se nada know-how stručnjacima turskog porijekla, koji su obuku stekli u Njemačkoj. Zbog svog boljeg finansijskog stanja oni su prije u mogućnosti da osnuju preduzeće u Turskoj i da stvore radna mjesta.” Zbog vrlo raznolike privrede Turska nudi bolje izglede nego Njemačka za osnivanje poduzeća, smatra Ulgen.

Međutim, ekonomski “boom” u Turskoj ima i svoje negativne strane, upozorava turski ekonomist Mustafa Sonmez. “Strane investicije u građevinarstvu stvaraju opasan mjehur od sapunice”, kaže on. Smatra da bi Turska morala smanjiti taj sektor i povećati industrijski sektor koji je jako zapostavljen. Ako se izgledi u Turskoj ponovo pogoršaju ili razlike u mentalitetu bude teško premostiti, njemački Turci još uvijek imaju veliku prednost.

“Ja uvijek mogu natrag u Njemačku”, kaže jedan preduzetnik. Imati dvije domovine za njega je “Božji dar”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *