Vlada utvrdila prijedlog zakona o porezu na nepokretnosti

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o porezu na promet nepokretnosti.

Kako je saopšteno iz Vlade, donošenjem novog zakona postiće se brže i efikasnije utvrđivanje i naplata poreza na promet nepokretnosti, a time i ostvarivanja većeg obima prihoda, ocijenjeno je na sjednici.

“Predloženim rješenjima novi zakon se usaglašava sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave u pogledu raspodjele prihoda od poreza budžetima jedinica lokalne samouprave i Egalizacionom fondu, otklanjaju se uočeni nedostaci kod utvrđivanja poreske osnovice, bliže se definišu poreska oslobađanja i uvodi se prvi put samooporezivanje kod utvrđivanja poreske obaveze“, navodi se u saopštenju.

U sklopu uspostavljanja pregovaračke infrastrukture, Vlada je donijela odluke o obrazovanju radnih grupa za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji EU za pregovaračka poglavlja 2 – Sloboda kretanja radnika, 32 – Finansijski nadzor i 33 – Finansijske i budžetske odredbe.

Vlada je donijela i Uredbu o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2013. godinu – Agrobudžet.

“Ovim dokumentom su utvrđene mjere agrarne politike za tržišno-cjenovnu politiku, mjere ruralnog razvoja, poslove od javnog interesa, socijalne transfere pojedincima i mjere u oblasti ribarstva, kao i posebni programi za bezbjednost hrane“, ističe se u Vladinom saopštenju.

Ukupan Agrobudžet iznosi 20.312.000 eura, od čega 14.143.000 eura iz budžeta i 6.169.000 eura iz sredstava donacija i kredita Svjetske banke, namijenjenih za projekat za institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede – Midas.

Vlada je usvojila Izvještaj o stanju uređenja prostora za 2012. godinu i donijela Program uređenja prostora za 2013. godinu, sa Reformom politike uređenja prostora.

“Izvještaj predstavlja integralni prikaz stanja uređenja prostora na državnom i lokalnom nivou. Pored ostalog, on sadrži analizu sprovođenja planskih dokumenata, ocjenu sprovedenih mjera i njihov uticaj na upravljanje prostorom, ocjenu zaštite prostora, podatke o izgrađenim objektima, kao i  operativne mjere, koje će obezbijediti kvalitetniju valorizaciju i zaštitu prostora, kao posebno značajnog prirodnog resursa“, zaključeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *